Родовище газу віддали манікюрщиці, документи якої під копірку з фірмою Фукса
04.11.2018   //  

Власниця та керівник ТОВ «Твинс груп», що без аукціону отримала спеціальний дозвіл на видобуток газу на Дубрівській площі в Полтавській області, Віра Акуленко заробляє на життя манікюром, який робить в свій квартирі.

Про це йдеться в розслідуванні Катерини Каплюк для програми «Схеми».

В липні 2018 року Полтавська облрада погодила Державній службі геології та надр видачу спецдозвілу «Твинс груп» на геологічне вивчення та промислову розробку родовища неподалік Миргорода, термін дії якого склав 20 років.

Власниця фірми Віра Акуленко мешкає у звичайному будинку в передмісті Києва. Вона відмовилася назвати суму, за яку «Твинс груп» вклала отримання дозволу по схемі апробації.

Заява «Твинс груп» має однаковий вихідний номер «007» з заявою іншої фірми – ТОВ «Еліон інвест». Ці дві компанії, разом зі ще двома фірмами ТОВ «Сенс-Д» та ТОВ «Прайс компані», в один день направили документи в Мінекології. І всі вони в один день отримали погодження від Полтавської облради. Документи в пакетах цих фірм мають схожу структуру та аналогічний зміст викладу, збігаються навіть деякі помилки.

«Еліон інвест», «Сенс-Д» і «Твинс груп» подавали документи разом з ТОВ «Іст Юроуп Петролеум», якій Полтавська облрада також погодила спецдозволи.

Частина цих заявок внавіть зареєстрована послідовно одна за одною. Примірники всіх пакетів документів містять фрагменти рукописного тексту: частина документів написана схожими почерками, хоча й підписана різними директорами.

​Подані документи вони збігаються з тим, як оформлений пакет документів уже згаданої «Іст Юроуп Петролеум». Цю фірму ЗМІ пов’язують з бізнесменом Павлом Фуксом, хоча він офіційно заперечує цей зв’язок. «Іст Юроуп Петролеум» у низці судових процесів представляє адвокат Тетяна Гойдик. Вона ж є представником фірми «Укргаз Інвест», яка належить товаришеві Павла Фукса, співголові парламентської групи «Відродження» Віталієві Хомутинніку.

Одна з трьох фірм, що вже отримала дозвіл без аукціону, – «Сенс-Д». Її засновники – харків’янин Максим Ігнатьєв та зареєстрований поблизу Дніпра Андрій Гавриш.

Обоє мають стосунок до іншої фірми – «Газ-МДС»: Ігнатьєв – як директор, а Гавриш є співзасновником. «Газ-МДС» займається постачанням газу та нафтопродуктів.

Іще однією співзасновницею «Газ-МДС» є Тетяна Гузенко – дочка одного з найбагатших людей Дніпра, нібито колишня дружина заступника голови правління «Нафтогазу України» Олександра Кацуби. ГПУ звинувачувало його у заволодінні грошима «Нафтогазу», але дозволила йому вийти на свободу, заплативши $3,5 мільйони штрафу. Кацуба подав на розлучення в кінці 2016 року, але в 2017-2018 роках він подорожував разом з Губенко.