Через непереборне бажання скупитись у «Київхліба» школярам Дарниці мають купити хліба ще й у Переяславі
02.11.2018   //  

Господарський суд Києва зобов’язав освітян Дарницького району Києва укласти із ТОВ «Миза» договір про поставку хлібобулочних виробів за 2,57 млн грн. Раніше замовник неправомірно скасував ці торги, а в рамках іншої закупівлі віддав замовлення «Київхлібу». За двома договорами сумарно освітяни мають отримати 360 тонн хліба до кінця цього року, замість початково затребуваних 210 тонн.

Про це свідчить рішення суду від 16 жовтня.

У березні цього року управління освіти Дарницької районної у Києві держадміністрації провело аукціон на закупівлю 210 тис. кг хліба, найдешевшу пропозицію у ході якого запропонувало ТОВ «Миза». Однак, замовник викинув цього учасника з торгів, визначивши переможцем ТОВ «ТД “Київхліб”».

«Миза» оскаржило це рішення замовника в АМКУ, позаяк підставою для відхилення компанії були «розбіжності у найменуванні товару учасником» (одного разу «Миза» ужила найменування «Батон пшеничний нарізний вищого ґатунку», а іншого – «Батон нарізний київський в/г» ). І регулятор визнав цю підставу для відхилення неправомірною.

Попри рішення Колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг, дарницькі освітяни не стали підписувати договір із цією компанією, а відмінили торги у зв’язку з «неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель».

Врешті, у червні підприємство «Миза» звернулось до суду. Розглянувши матеріали справи, суд вирішив, що рішення замовника у ході спірної закупівлі були неправомірними і зобов’язав освітян укласти договір із ТОВ «Миза» на поставку 210 тис. кг хліба з терміном поставки – до кінця року.

У ході розгляду судової справи дарницьке управління освіти стверджувало, що відмінило торги з тієї причини, що процедура закупівлі затягнулась і потреба у замовленні відпала.

Натомість, у травні дарницькі освітяни оголосити нові торги на закупівлю хліба з майже однаковою очікуваною вартістю – 3,29 млн грн, щоправда, з наміром замовити дещо менший обсяг продукції – 150 тис. кг.

При цьому, у цьому тендеру замовник зашив у документацію дискримінаційну вимогу щодо місця виготовлення продукції – у зоні 60 км від замовника. Цю умову «Миза» (має хлібопекарню в Переяслав-Хмельницькому за 90 км від Києва) успішно оскаржила в АМКУ, хоча дарницькі освітяни твердили, що у визначеному ними радіусі хлібобулочні вироби випікають щонайменше 7 пекарень.

Після допуску «Мизи» до торгів фірма програла тендер «Київхлібу», однак в ході аукціону ціна упала з очікуваних 3,29 млн грн. до 1,48 млн грн. У липні освітяни підписали з «Київхлібом» договір про поставку батону нарізного київського в/г по 10,80 грн/кг, хлібу українського столичного подового – по 7,90 грн/кг. У жовтні закупівельні були підняті додатковою угодою на батон і хліб до 11,88 та 8,69 грн./кг відповідно.

Нагадаємо, 100% ТОВ «ТД “Київхліб”» належить ТОВ «КУА “Сіпіджі Ассетс Менеджмент”». Цей же пайовий інвестиційний фонд володіє акціями ПАТ «Київхліб», що створене на базі державного «Київхлібу».

«Київхліб» пов’язують із екс-нардепом, а сьогодні міським головою Чернігова Владиславом Атрошенком, який раніше був головою наглядової ради підприємства, а також із братами Супруненками – екс-депутатом Київради В’ячеславом Супруненком та нардепом від групи «Воля народу» Олександром Супруненком. Останні викуповували цей бізнес у нардепа від Партії регіонів Василя Хмельницького (VII скликання ВРУ).