У Кернеса мільйонні тендери на охорону отримують наближені до влади фірми, готові залякувати критиків
18.10.2018   //  

З бюджету Харкова щорічно роздають 50 млн грн. охоронним фірмам, наближеним до міської влади, що дозволяє виводити кошти через фіктивні фірми, та тримати лояльних до мерії охоронців для залякування критиків. Про це написав «Харківський антикорупційний цент».

У 2009 р. у Харкові створили комунальне підприємство «Муніципальна охорона». Спочатку мерія віддавали охоронні підряди КП. Але так було недовго.

Топ охоронних фірм на підрядах мерії (дані систем «Прозорро»)

  • ТОВ «Охоронне агентство «Практик» – 63.43 млн грн.
  • КП «Муніципальна охорона» – 40,38 млн грн.
  • ТОВ «Агентство комплексної безпеки – Галеон» – 27,58 млн грн.
  • ТОВ «Агентство комплексної безпеки – охоронна фірма «Фрегат» (засновник Тетяна Топчій) – 3,31 млн грн.
  • ТОВ «Харківська варта плюс» – 1,01 млн грн.

Першою приватною фірмою стало ПП «Тітан-Армс», яке у 2015 р. отримало замовлення на охорону метрополітену. З ним уклали угоду на 3 роки. Але за рік, після уваги з боку правоохоронців, їх змінило ТОВ «Охоронне агенство «Практик».

Одночасно підряди стало отримувати й ТОВ «Агентство комплексної безпеки – Галеон», яке до цього було лише спаринг-партнером «Муніципальної охорони». Й «Практик», й «Галеон» пов’язані з екс-депутатом міськради від Партії регіонів, теперішнім директором КСП «Харківгорліфт» Олексієм Топчієм. Керівником та підписантом компанії «Галеон» є дружина директора «горліфта» Ольга Топчій, а власником – Тетяна Топчій.

Засновниками ТОВ «Охоронне агентство «Практик» є Валерій Гінцар та Роман Прокопенко. Останній є членом ГО «Єдиний центр соціального реагування та охорони громадського порядку», де керівником є Олексій Топчій. А Департамент по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту міськради, якому підпорядковується КП «Муніципальна охорона», очолює теж Топчій – Валентин.

У 2017-2018 рр. перелік фірм, які приходили на торги, став розширюватися, і всі вони пов’язані з міськрадою. Цього року на тендер вартістю 2 млн грн. по охороні об’єктів КП «Харківгорліфт» разом з «муніципалами» прийшло ПП « Охорона і захист». АМКУ виявили змову цих двох фірм. Зокрема, антимонопольники встановили, що тендерні пропозиції відправляли з однієї ІР-адреси, обидві фірми де-факто працюють за однією адресою, використовують дні й ті самі телефони тощо.

Крім того, у декларації директора КП «Муніципальна охорона» Миколи Шовкопляса вказано, що він взяв в борг 320 тис грн. у Віктора Косолапова. Останній є засновником ПП « Охорона і захист» і не тільки її. Так, Косолапов є засновником ТОВ «Харківська міська охорона, ТОВ «Харківська міська варта», «Харківська варта» тощо. До нього засновником фірм була дружина заступника директора КП «Муніципальна охорона» Олена Краснокутська. Ці фірми або отримують підряди від міськради та її структурних підрозділів, або приходять на тендери, як спаринг-партнери.

У квітні 2018 року правоохоронці відкрили справу щодо незаконної діяльності «конвертаційного центру», координаторами якого, на думку слідчих, виявилися Валентин та Олексій Топчії. Слідчі заявляли, що ТОВ «Агентство комплексної безпеки – Охоронна фірма» (засновник Тетяна Топчій) використовувалася для виведення коштів Харківського міського бюджету у тіньовий обіг. Зокрема, КП «Муніципальна охорона» з бюджету було виділено 10 млн грн. При цьому, між охоронною фірмою та КП укладено угоду на маркетингові дослідження, правову допомогу теж на 10 млн грн. Гроші перерахували ТОВ «Аутсорсінг», через яке й вивели кошти у готівку.

Ще один епізод правоохоронці зафіксували через сутички у міськраді 20 червня цього року. СБУ встановила, що співробітники охоронних фірм «Практик» та «Галеон» замість забезпечення порядку організували заворушення. Серед організаторів правоохоронці називали Валентина, Тетяну та Олексія Топчіїв, співзасновників охоронних фірм.

Незважаючи на відкриті кримінальні провадження, охоронні підприємства, наближені до мерії, продовжують отримувати підряди та освоювати кошти, зокрема на охоронні послуги у парку Горького. Крім того, з цього року міськрада почала роздавати підряди на охорону шкіл. Не дивно, що всі вони без проведення відкритих торгів опинилися у вже перерахованих фірм.