«Укргазвидобування» дає колишній фірмі помічника Кацуби ще третину мільярда на сейсморозвідку
04.10.2018   //  

ПАТ «Укргазвидобування» у червні-вересні за результатами тендеру повідомило про намір укласти три угоди з ТОВ «Вікоіл Лтд» про сейсморозвідку на 343,50 млн грн. Із них вже укладено дві угоди на 244,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До осені 2019 року виконають сейсморозвідувальні роботи за технологією 3D на Західно-Волохівській, Західно-Медведівській та Колонтаївській площах у Харківській області. Гарантійний строк на всі результати робіт становить рік.

Сума угод буде на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 364,08 млн грн.

До 2007 р. до засновників «Вікоіл Лтд» входив Павло Бограш, а керував ним Олександр Зейкан – екс-очільник Департаменту з видобутку нафти й газу НАК «Нафтогаз України» і помічник екс-нардепа Сергія Кацуби. У 2008-2010 рр.. Зейкан був гендиректором державної «Укргеофізики», а Бограш став його заступником з комерційних питань.

Потім до 2012 р. власником «Вікоіл ЛТД» було ТОВ «Інтерсейс» Валерія Мінобудінова та Тетяни Квачової (припиняється).

Наразі «Вікоіл Лтд» заведено на кіпрську компанію «Ю.Бі.Сейсмік Лімітед», кінцевим бенефіціаром якої у реєстрі вказаний Махмуд Вахва Фараг з Єгипту. Директором є Сергій Карандюк, відомий як директор українського представництва швейцарської компанії «Useis SA», котра займається бурінням та ремонтом свердловин.

Донедавна підписантом «Вікоіл Лтд» був Сергій Апісарєв. Він керував ліквідованим торік ТОВ «Вікоіл», яке раніше було співвласником «Вікоіл Лтд» разом із Бограшем. Також він володів нині ліквідованим ТОВ «Вікойл Лтд» із Сергієм Вдовиченком.

Свого часу підписантом «Вікоіл Лтд» також був Віктор Яременко, який очолював ЗАТ «Укрнафтогеофізика», коли ним співволодів Зейкан.

Нині підписантом «Вікоіл Лтд» є Оксана Кривопуск – директор ТОВ «Ю.Бі. Сейсмік Юкрейн», записаного на ту ж «U.B. Seismic Limited» та Олега Буряка. Останній також володіє ТОВ «Ентерпрайз Лтд», прописаним в одному будинку з фірмою «Вікоіл Лтд», яке в серпні вперше виграло підряд «УГВ» на сейсморозвідку за 71,03 млн грн.

На торгах за одним лотом єдиним конкурентом не вперше було ТОВ «Геоюніт», за двома іншими – ще й відповідно «Geofizyka Torun S.A.» (Польща) і «North Star Geophysical Ltd» (Канада). Останню фірму з нижчою на 11% ціною відхилили, бо вказані нею в довідці два аналогічні договори належали іншій фірмі – «Polaris Seismic International Ltd» (Канада). Відхилені канадці вимагали від замовника повернути їх на торги, оскільки зазначений досвід належав їхній материнській компанії, а тендерна пропозиція містила документи про склад групи компаній, однак «УГВ» лишило вимогу без відповіді.