«Нафтогаз» поділився з голландцями двома з 14 мільярдів на «формульний» газ для «Укртрансгазу»
04.09.2018   //  

Філія «Оператор газотранспортної системи України» АТ «Укртрансгаз» 28 серпня за результатами тендерів уклала вісім угод про постачання природного газу для виробничо-технологічних потреб на загальну суму 14,42 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом на вересень 2018 року – квітень 2019 року замовили 1,74 млрд куб. м газу. Його ціна прив’язана за формулою до звіту ICIS Heren Europian spot gas markets щодо зміни котирувань ціни газу на німецькому газовому хабі NetConnect Germany (NCG).

  • Сім підрядів на 12,64 млрд грн. отримало державне ПАТ «НАК «Нафтогаз України», яке поставить 1,52 млрд куб. м газу по 8 237-8 412 грн. за тисячу кубометрів.
  • Восьмий підряд на 1,78 млрд грн. виграло приватне ТОВ «Трафігура Юкрейн», яке поставить 216,90 млн куб. м газу трохи дешевше – по 8 202 грн. за тисячу кубометрів.

Переможці змагалися між собою, а на одному з тендерів – ще й із ТОВ «Еру Трейдінг».

Сума угод на 4% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 15,10 млрд грн.

Нагадаємо, ще три аналогічні тендери «Укртрансгазу» на 4,22 млрд грн. перебувають на стадії прекваліфікації. У них хотіли взяти участь «ДТЕК Трейдінг» і «Укрнафтобуріння», але їх не допустили до аукціонів. Компанії подали банківські гарантії відповідно від «ПУМБ» і «Південного», які не відповідали вимогам тендерної документації. Газовики хотіли гарантії від банків з довгостроковими кредитними рейтингами за національною школю не нижче «uaAA», тоді як вказані банки мали рейтинг «uaAA-». Крім того, «Укрнафтобуріння» не надало відомості про керівника і наказ про його призначення.

Обидві фірми поскаржилися в АМКУ, заявивши, що додаткове позначення «мінус» є проміжною категорією відносно основних категорій і не змінює основну категорію рейтингу. Адмінколегія 27 серпня оголосила перерву для надання скаржником та замовником додаткових пояснень і доказів на підтвердження своєї позиції. Наступного дня, 28 серпня на сайті Рейтингового агентства «Кредит-рейтинг» з’явилась інформація про присвоєння «ПУМБ» рейтингу «uaAA+». А на другому засіданні 29 серпня замовник не довів, що рейтинг «uaAA-» є нижчим за рейтинг «uaAA», тож адмінколегія зобов’язала його скасувати рішення про відхилення «ДТЕК Трейдінг». Натомість «Укрнафтобуріння» не було повернуте на торги, бо відсутність даних про керівника порушує умови тендеру.

Вказані банки пов’язані з власниками фірм, яким видали гарантії. «ПУМБ» і «ДТЕК Трейдінг» належить Рінату Ахметову. Основними власниками «Укрнафтобуріння» є Ігор Коломойському, Віталій Хомутиннік та Павло Фукс. У свою чергу «Укртатнафта» Ігоря Коломойського після втрати олігархом «Приватбанку» перевела свої рахунки у банк «Південний», який також обслуговує нардепа від БПП Олександра Грановського.

Компанія «Trafigura Ukraine LLC» зі статутним капіталом 10 тис грн. створена в липні 2016 року і належить компаніям «Trafigura Ventures 5 B.V.» і «Trafigura Electricity B.V.» (обидві – Нідерланди). Директором є Тарас Савченко. Фірма почала активну участь в тендерах під час правління Андрія Коболєва в «Нафтогазі» та вже отримувала підряди на поставки технологічного газу, як і вищезгаданий суперник «Еру Трейдінг».