Прикордонники за 65 мільйонів купують позашляховики Renault на 9% дорожче ринку
13.07.2018   //  

Адміністрація Державної прикордонної служби України 2 липня за результатами тендеру повідомила про намір укласти угоду з ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» про закупівлю легкових автомобілів на 64,68 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Хочуть купити 102 білих патрульних автомобіля підвищеної прохідності спеціалізованого призначення із радіостанцією Motorola DM 4401, кондиціонером та аудіо-програвачем.

Гарантійний строк повинен становити п’ять років або 100 тис км пробігу.

Переможець запропонував сертифіковану ним збірку СКС-RDS-02РП ‘Патруль Рено’ на шасі повнопривідного позашляховика Renault Duster 4х4 із дизельним двигуном Євро 5 об’ємом 1 460 куб. см і МКПП6 по 634 тис грн.

Торік адміністрація ДПСУ замовила цій самій фірмі такі ж автомобілі, але з додатковим обладнанням на 1% дорожче – по 641 тис грн. Тоді екс-замдиректор «Укргазвидобування» Олексій Тамразов писав, що технічні вимоги того тендеру вказували на Renault Duster Expression Y0PE X MD. За його даними, на ринку автомобіль коштував 495 тис грн., а все вказане у тендерній документації додаткове обладнання – 40 тис грн., що в сумі давало 535 тис грн. Це було на 20% дешевше від ціни минулорічної угоди.

Зараз Тамразов повідомляє, що роздрібна ціна такого автомобіля становить 563 тис грн., ще 18 тис грн. піде на радіостанцію, що разом складає 581 тис грн. Таким чином, якби прикордонники купили автомобілі за ринковою ціною, то витратили би 59,10 млн грн., що менше від нинішньої тендерної ціни на 9%, або 5,38 млн грн.

Ціна потенційної угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 65,33 млн грн.

Анонімна фірма у запитаннях до процедури скаржилась, що технічні вимоги виписані під Renault Duster і виключають можливість запропонувати будь-який еквівалент.

ТОВ «Реформ» із Renault Duster не допустили до аукціону, бо воно не надало документи про відсутність підстав для відхилення за ч. 1 ст. 17 закону «Про публічні закупівлі».

Допущеними конкурентами з Renault Duster були ТОВ «Валідус Спецавто» Андрія Нагорного і ТОВ «Полісся Моторс Груп» Катерини Машковської та Світлани Присяжнюк, які не знижували ціну під час аукціону, на відміну від переможця.

Засновниками «Спец-Ком-Сервісу» з Вишневого є Сергій Калюш і Михайло Городових, а директором – Едуард Спіркін.

У 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, котрі нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. У 2017 році суд дозволив слідчим доступ до податкових документів та інформації про банківські рахунки «Спец-Ком-Сервісу», а в 2018 році – до інформації про банківські рахунки інших фірм-фігурантів, відмовивши у доступі до їхніх речей і документів.