Суд оштрафував директора краматорського «Міськсвітла», який виписав собі премію до дня народження
29.06.2018   //  

Краматорський міський суд визнав директора комунального підприємства «Міськсвітло» (Краматорськ Донецької області) Юрія Марченка винним в скоєнні адміністративного правопорушення з ознаками корупції та зобов’язав виплатити штраф у розмірі 3,4 тис грн. Про це повідомляє видання «Open.dn.ua».

Суд встановив, що у 20178 році Марченко прийняв рішення про виплату самому собі одноразового заохочення до 45-річчя з дня народження в розмірі окладу – 4,9 тис грн.. Наказ він підписав особисто, незважаючи на конфлікт інтересів.

В судовому засіданні Марченко і його адвокат спробували довести, що ніякого конфлікту інтересів в преміювання не було. Вони стверджували, що наказ був підготовлений на підставі відповідного розпорядження міського голови. Однак, коли суд розглянув це розпорядження, то з’ясувалося, що документ не має дати вхідної кореспонденції КП «Міськсвітло».

Більше того, в наказі про преміювання, підписаному директором підприємства, взагалі немає ніяких посилань на згаданий документ. Єдине обґрунтування – це доповнення до колективного договору «Положення про виплати одноразових заохочень». На думку суду, це не є належним повідомленням про реальний або потенційний конфлікт інтересів, що суперечить Закону України «Про запобігання корупції», згідно з яким, посадова особа зобов’язана повідомити про виникнення конфлікту інтересів Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) або безпосередньо керівника (міського голову). А Марченко не попередив ні НАЗК, ні мера.

Також в постанові суду зазначається, що існує Положення про преміювання працівників КП «Міськсвітло», в якому чітко зазначено: премії директору підприємства затверджуються міським головою або заступником міського голови.

Юрій Марченко свою провину не визнав, пояснивши суду, що наказ про преміювання самого себе він підписав, можливо, помилково.

Тим не менш, суд визнав винним директора «Міськсвітла» і оштрафував його на 3,4 тис грн.