Хмельницькі дорожники зняли «заводську заточку» з одного тендера, але залишили на п’яти інших (додано)
22.05.2018   //  

ПП «Полтавабудцентр» 20 травня подало в АМКУ скаргу до САД у Хмельницькій області щодо дискримінаційних вимог тендерної документації у рамках закупівлі робіт з поточного ремонту окремих ділянок дороги Н-02 /М-06/ – Кременець – Біла Церква – Ржищів – Канів – Софіївка очікуваною вартістю 95,90 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма оскаржує вимогу Хмельницької САД щодо того, що «відстань перевезення асфальтобетону з місця виробництва на об’єкт виконання робіт/послуг по предмету закупівлі не може перевищувати відстані, протяжність якої забезпечує перевезення та зберігання суміші протягом не більше двох годин».

«Полтавабудцентр» припускає, що час «дві години» було взято із п.8.2 ДСТУ Б В.2.7-127:2015 «Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон щебенево-мастикові Технічні умови», згідно якого «термін зберігання ЩМАС у накопичувачах не повинен перевищувати 2 год». Однак,  у даному пункті йде мова про зберігання ЩМАС у накопичувачі асфальтобетонного заводу (де суміш після виробництва накопичується пере навантаженням її у транспортний засіб), а не про час її транспортування.

«Обмеження у відстані перевезення асфальтобетону можуть бути обумовлені лише дотриманням температурного режиму, необхідного для якісного влаштування асфальтобетонних покриттів. Максимально допустимий час і відстань перевезення суміші визначаються теплофізичним розрахунком. Критерієм розрахунку є температурний стан суміші перед укладенням», – йдеться у тексті скарги.

У скарзі «Полтавабудцентр» також відмітив, що для виконання робіт по об’єкту планував використовувати асфальтобетонні суміші, виготовлені на стаціонарному асфальтобетонному заводі ДС-1683, що у Рогатині Івано-Франківської області. Відстань від цього заводу до місця проведення робіт становить 242 км, тобто, перевищує відмітку у 98 км.

14 травня, повідомляє скаржник, фірма повідомила дорожників про дискримінаційність даного положення у вигляді вимоги до процедури. У відповідь замовник написав, що «вимога задоволена», після чого обґрунтував неможливість внесення змін до тендерної документації.

«При транспортуванні в асфальтобетонній суміші відбуваються фізико-хімічні зміни. З пониженням температури (після змішування) відбувається збільшення товщини орієнтованого шару бітуму на мінеральних частках. Що призводить до зміни в’язкості зовнішнього шару бітумної плівки. При тривалому транспортуванні (більше 2-х годин), це може призвести до розшарування суміші. Особливо такої, що вміщує значну кількість бітуму – ЩМАС.», – пояснили дорожники, і додали:

«Відомо, що при температурі зовнішнього середовища +10 °С асфальтобетонна суміш (не закрита брезентом) остигає на 30 °С за 1 годину перевезення, що значно знижує якість при укладанні. Враховуючи вищенаведене можна стверджувати, що оптимальна відстань транспортування гарячих асфальтобетонних сумішей і ЩМАС повинна складати 50-60 км, тобто орієнтовно 1 годину руху автомобіля».

Нагадаємо, вимога, яку оскаржує «Полтавабудцентр», є модифікацією поширеної серед дорожників дискримінаційної вимоги учасників мати у власності, оренді чи лізингу асфальтобетонний завод на певній відстані від місця робіт. Одеська САД, наприклад, встановлює радіус у 150 км, цією ж вимогою користуються у Вінницькій САД.

Вимогу з використанням часових обмежень в частині транспортування асфальтобетонної суміші  подає САД у Закарпатській області – у їхньому варіанті йдеться про три години.

Додамо, раніше «Полтавабудцентр» успішно оскаржив вимогу САД у Хмельницькій області щодо обмеження відстані перевезення сумішей на тендерах щодо ремонту доріг: М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка очікуваною вартістю 89,92 млн грн,

Серед активних закупівель, сьогодні Хмельницька САД має прописану вимогу щодо часового обмеження у відстані перевезення суміші протягом 2 годин на ще п’яти тендерах загальною очікуваною вартістю 121,07 млн грн. При цьому на вимогу потенційного учасника прибрати цю норму з тендерної документації замовник наполягає на її збереженні.

Додано

У поясненні на скаргу Хмельницька САД відповіла, що прибрала обмеження щодо максимального часу перевезення суміші ще після вимоги «Полтавабудцентру», але через збої в подачі електроенергії зміни до тендерної документації не були оприлюднені. А потім «Полтавабудцентр» подав аналогічну вимозі скаргу в АМКУ, заблокувавши торги та позбавивши дорожників технічної можливості змінювати тендерну документацію. Тому вони опублікували їх разом із відповіддю на скаргу, і зрештою скаржник відкликав скаргу. Нині торги призупинено, бо очікується рішення адмінколегії про припинення розгляду відкликаної скарги. Доки воно не прийняте, замовник не може оприлюднити вищезгадані зміни в належному розділі «Тендерна документація». Засідання відбудеться 8 червня.