Суддю, яка злила газ фірмі зі «справи Онищенка», зобов’язали носити електронний браслет
11.05.2018   //  

Суддя Тетяна Денисюк. Джерело: Слово і діло

Судді Господарського суду Харківської області Тетяні Денисюк обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання з носінням електронного браслету. Відповідне рішення ухвалив суддя Солом’янського райсуду Києва 10 травня,  повідомляє журналіст «Наших грошей» із зали суду.

Денисюк підозрюється по двох статтях Кримінального кодексу – 364 (зловживання службовим становищем) та 375 (постановлення суддею завідомо неправосудного рішення).

За даними слідства, суддя Денисюк 21 грудня 2016 року, зловживаючи владою інтересах ТОВ «Карпатнадраінвест», зобов’язала ПАТ «Укргазвидобування» передати фірмі природний газ, видобутий у серпні-листопаді 2016 р. за договором про спільну діяльність. При цьому вона достовірно знала, що на цей газ у вересні та жовтні 2016 року було накладено арешт у рамках кримінальної справи (т.зв. «газова справа» Онищенка).

Також своїм рішенням суддя Тетяна Денисюк постановила стягнути з «Карпатнадраінвест» на користь «Укргазвидобування» 3,09 млн грн заборгованості, стосовно якої фірма не сперечалася. Разом з тим, суддя задовольнила клопотання фірми і зменшила на 60% розмір пені,стягнення якої вимагало держпідприємство, до 26514 грн, а також розстрочила виплату боргів на один рік. У подальшому апеляційний суд скасував зменшення пені на 60% і відстрочення виплат на один рік за необґрунтованістю такого рішення.

При цьому слідство вказує на спричинення державі збитків діями судді на 205 тис грн. Це сума судового збору, який «Карпатнадраінвест» не сплатили при подачі позову.

Так, у фірми було дві вимоги до ПАТ «Укргазвидобування»: підписати акти прийому-передачі і передати їй 10,95 млн куб. м газу та 826,39 тон газового конденсату. Обидві вимоги були визначені як немайнові, і фірма сплатила за подачу позову 2756 грн судового збору (по 1378 грн за вимогу).

Якщо перша вимога про підписання актів справді є немайновою. То друга – навпаки, майнова; і сплачено мало бути не 1378 грн, а 205 тис грн судового збору. На цьому наголошує слідство, а також на це вказує апеляційний суд, який 28 лютого 2017 року скасував вказане рішення судді Денисюк.

При цьому апеляційний суд вказав, що прийнявши до розгляду заяву «Карпатнадраінвест» без належних доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі, суд (суддя Тетяна Денисюк) порушив принцип рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, що є неприпустимим.

Відзначимо, що директор ТОВ «Карпатнадраінвест» Андрій Сіротов знайомий з батьком та братом Тетяни Денисюк з 1990-х років, оскільки працював разом з ними в управлінні по боротьбі з організованою злочинністю.

Сторона захисту відкидає усі обвинувачення, і називає підозру необґрунтованою. Крім того, захист Денисюк вважає, що вона не набула статусу підозрюваної у цій справі.

Нагадаємо, 11 квітня інший суддя Солом’янського райсуду Києва залишив без задоволення клопотання НАБУ і САП про обрання запобіжного заходу Тетяні Денисюк. Тоді в суд брати Денисюк на поруки прийшли екс-регіонали народні депутати Михайло Добкін (Опозиційний блок) та Євгеній Мураєв (позафракційний), а також голова ГО «Антикорупційний комітет Майдану» Олексій Ісаєв.