Семерак вводить «мовчазну згоду» для спецдозволів на надра, які будуть роздавати без аукціонів
25.04.2018   //  

Міністерство екології запропонувало Кабінету міністрів внести зміни до строків отримання спецдозволів на користування надрами на аукціонах та без їх проведення. Зміни передбачають застосування «мовчазної згоди» щодо погодження документів надрокористувачів.

Проект постанови розробило Міністерство екології та природних ресурсів, документ було внесено до порядку денного засідання уряду 25 квітня.

Проект передбачає внесення змін до постанов Кабінету Міністрів від 30 травня 2011 р. № 594 і 615. Це постанови щодо проведення аукціонів та порядку видачі спецдозволів.

Серед документів, що Мінекології роздало міністрам, відсутні документ узгодження позицій міністерств та висновок урядових експертів. Зазвичай такі документи містять критичні зауваження та пропозиції.

В пояснювальній записці Мінекології вказало, що підготовлені зміни передбачають врегулювати питання подання документів для отримання дозволу, зокрема, буде введено принципу «мовчазної згоди» при наданні спецдозволу або продовженні терміну його дії та встановлення  чітких строків інформування надрокористувачів про прийняте держорганом рішення.

Сам проект постанови передбачає збереження принципу апробації, коли фірма може отримати спецдозвіл без проведення аукціону на основі купленої геолого-розвідувальної інформації.

На прийняття рішення про видачу спецдозволу тепер встановлено строк в 30 календарних днів. Інформація про прийняте рішення буде розміщено на сайті уповноваженого держоргану протягом п’яти днів з моменту його прийняття. Сам дозвіл буде наданий протягом 20 днів після сплати надрокористувачем збору за надання спецдозволу. Фірма повинна сплатити за спецдозвіл протягом 45 днів з моменту відправлення держорганом повідомлення про прийняття рішення про надання цього документу. За певних умов цей термін можуть продовжити ще на 15 днів.

На прийняття рішення про продовження дії спецдозволу уповноваженому органу відводиться 45 днів. Якщо за спецдозвіл фірма не сплатить необхідний збір, його дія не продовжується. Протягом 20 днів після прийняття рішення про продовження спецдозволу, держорган повинен видати документ надрокористувачеві, якщо він займається видобутком нафти і газу. Для всіх інших видів діяльності спецдозвіл видається протягом 20 днів після сплати збору.

Проект постанови вдвоє скорочує термін  для організаторів аукціонів на розгляд заявок на участь в торгах до 45 днів. Якщо заявка не відхилена протягом цього терміну, вона вважається автоматично погодженою. Також скорочено вдвічі строк, протягом якого Мінприроди має затвердити перелік ділянок, які виставляються на аукціон. Тепер на це міністерству відведено 15 днів.

Нагадаємо, практика отримання спецдозволу через принцип апробації широко використовується в Україні для проведення видобутку нафти і газу в обхід аукціонів. Наприклад, ТОВ «Аркона Газ-Енергія» за цим принципом стала єдиною фірмою, якій за останні два з половиною роки погодило видачу спецдозволу Полтавська обласна рада, після чого Держгеонадр видала їй необхідний документ.

Принцип апробації також критикують експерти ринку через його вибіркове застосування.