Юристи Порошенка контролюють фірму, якій віддали родовище «Укрнафти» на Полтавщині
20.02.2018   //  

ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яка минулого року отримала перспективне газове родовище в Полтавській області, контролюється юристами, наближеними до президента Петра Порошенка.

Про це йдеться в розслідуванні Олександра Чорновалова для програми «Схеми».

У травні 2017 року Державна служба геології та надр без конкурсу видала ТОВ «Аркона Газ-Енергія» спецдозвіл на користування Свистунківсько-Червонолуцьким родовищем у Полтавській області. До цього з 1990-х років родовище розробляла ПАТ «Укрнафта», але в 2014 році їй не продовжили дію спецдозволу. Офіційно – через наявність податкового боргу.

Вперше «Аркона Газ-Енергія» звернулася до Держгеонадр за спецдозволом в 2016 році. Тоді її статутний капітал складав 4 тис грн., а її власником був Ігор Мичко. Раніше він працював у прокуратурі Донецької області, а зараз є засновником кількох компаній, які переважно спеціалізуються на будівництві.

У вересні 2016 року Мичко збільшив статутний капітал фірми до 5,61 млн грн. і відступив 50% частки Олександру Нещотному. Останній раніше працював у Амвросіївській райдержадміністрації (Донецька область) та НАК «Украгролізинг», а зараз є засновником кількох фірм, які спеціалізуються на торгівлі та фінансовому лізингу.

Але вже через два тижні після того, як «Аркона Газ-Енергія» отримала спецдозвіл, у неї з’явилися нові співвласники. 5% частки «Аркона Газ-Енергія» відійшло юристу та адвокату Олексію Гребенченку, який на початку 2000-х років працював у ПАТ «Укропткульттовари», кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається  Петро Порошенко.

Паралельно з цим Мичко та Нещотний відступили ще половину своєї частки у фірмі на користь офшорної компанії Ashburi Universal LTD (Беліз).

На загальних зборах учасників «Аркона Газ-Енергія» белізьку «Ashburi Universal LTD» представляв Олексій Бондар – адвокат «Ековіс Бондар і Бондар юридичне бюро», де раніше працював Олексій Гребенченко – новий власник 5% частки в «Арконі».

Олексій Маловацький

У цьому ж юридичному бюро у 2007-2009 роках працював Олексій Маловацький – член Вищої ради правосуддя. Його дружина – Наталія Маловацька, працює нотаріусом Київського нотаріального округу і саме вона у другому кварталі 2017 року переказала співласникам «Аркона Газ-Енергія» Мичку та Нещотному по  майже 1,40 млн грн кожному. Ці суми відповідали вартості їх часток в статутному капіталі «Аркона Газ-Енергія», які вони продали «Ashburi Universal LTD»

Крім того, «Аркона Газ-Енергія» надала довіреність представляти інтереси фірмі Лілії Кобзар, яка керує юркомпанією «Юс Новітас», власником якої є вже згаданий член ВРП Маловацький. Під час виборів президента в 2014 році він був заступником керівника юридичної служби Порошенка і керував юрслужбою «Блоку Петра Порошенка» під час парламентських виборів.

За словами очевидців, які брали участь в підготовці виборів, в команду президента його  привів Сергій Березенко. А дружина Березенка – Уляна, у 2012 році видавала на ім’я Маловацького довіреність «на укладання та підписання договорів». Восени 2014 року Маловацький балотувався до Верховної ради за списками «Блоку Петра Порошенка», але мав 84-е місце і не пройшов. Згодом за пропозицією «БПП» отримав посаду члена ВРП.

Сам Маловацький заявив, що йому не знайома фірма «Аркона Газ-Енергія». Але підтвердив знайомство з Олексієм Гребенченком та Олексієм Бондарем, який представляє інтереси белізького офшорну.

Від «Наших грошей»:

На Свистунківсько-Червонолуцьке родовище раніше також претендувало ТОВ ««Ангро Інвест». До цієї фірми наближений Олександр Павлюченко – помічник нардепа Ігоря Котвіцького («Народний фронт»). Останнього називають довіреною особою міністра МВС Арсена Авакова.

У 2016 році ТОВ «Ангро Інвест» через суд намагалося зобов’язати Держслужбу геології та надр видати йому спецдозволи на користування надрами без проведення аукціону, в тому числі на розробку з подальшим видобуванням, на чотирьох родовищах у Полтавській області. Одне з них – вже згадане Свистунківсько-Червонолуцьке родовище, решта – Жарківська, Андріївська і Дубрівська площі, щодо яких свої права в суд прийшло захищати ТОВ «Голден Деррік».

Фірма «Ангро Інвест» заявила в суді, що Держгеонадра зобов’язане видати їй без проведення аукціону спецдозволи на розробку з подальшим видобутком на підставі того, що вона є орендарем цілісно-майнових комплексів на цих площах. Це передбачено Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженим постановою Кабміну від 30.05.2011 №615.

Суд встановив, що 03.03.2016 ТОВ «Ангро Інвест» звернулося до Держслужби геології із заявами на отримання спецдозволів на вказані чотири площі, однак заяви були повернуті у зв’язку з невідповідністю певних документів. Після усунення недоліків фірма повторно подала заяви 30.03.2016, однак знову отримала відмову через те, що «у заяві не зазначено вид корисної копалини».

Суд першої інстанції визнав протиправними рішення Держгеонадр і зобов’язав Службу видати «Ангро Інвесту» спецдозволи на користування чотирма площами.

Однак, апеляційний суд скасував це рішення в частині зобов’язання Держгеонадр видати спецдозволи, визнавши рішення Держслужби протиправними.

07.06.2017 від ТОВ «Ангро Інвест» до суду надійшла заява про відмову від позову в частині претензій на Свистунківсько-Червонолуцькій площу. Нагадаємо, що 18.05.2017 спецдозвіл на розробку з подальшим видобуванням газу та газового конденсату на цьому родовищі отримало ТОВ «Аркона Газ-Енергія».

Окрім вказаних трьох площ (Жарківська, Андріївська і Дубрівська), ТОВ «Ангро Інвест» претендує на отримання без проведення аукціонів спецдозволів ще на вісім площ – Білоцерківську, Демидівську, Красногорівську, Судіївську, Федорівську, Федунківську, Черкасівську і Південно-Миргородську площі.

Всі згадані 11 родовищ, на які претендує «Ангро Інвест», раніше були передані в експлуатацію ТОВ «Голден Деррік», яке в часи президентства Віктора Януковича було наближене до тодішнього міністра Едуара Ставицького. Загалом фірма отримала 30 спецдозволів на роботу в Полтавській області, які були анульовані після зміни влади. Але в 2017 році «Голден Деррік» через суд відновило дію 19 ліцензій. Це співпало зі зміною назви фірми на «Іст Юроуп Петролеум» та її власника, яким став бізнесмен  Павло Фукс.