- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

На керівника аеропорту Одеси завели справу за 2 мільйони на фіктивне прибирання снігу

Поліція підозрює гендиректора КП «Міжнародний аеропорт Одеса» в зловживанні службовим становищем при укладання угод на прибирання і вивезення снігу з летовища, які нанесли збитків підприємству на 2,00 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали [1] Малиновського районного суду м. Одеси, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження №12017161470000804 від 31.03.2017р.

В суді слідчий повідомив, що на початку березня Служба безпеки України проінформувала поліцію про порушення «МА Одеса» державних закупівель щодо послуг з виконанням снігоочисних робіт на літному полі та послуг з поточного ремонту місць стоянок [2] і приміщень.

В ході досудового розслідування поліція встановила, що з метою уникнення проведення відкритих торгів на послуги з очищенні від снігу летовища, гендиректор комунального підприємства поділив предмет закупівлі на окремі тендерні пропозиції з очікуваною ціною до 1,00 млн грн. Також, на думку слідства, відкриті торги не проводилися для укладання угод з ТОВ «Укрдорлідер», ТОВ «Укрбуд Трест», ПП «СПМК-7» та ТОВ «Чорноморгідробуд».

Поліція стверджує, що передбачені договорами роботи вартістю 2,00 млн грн. фактично не виконані, що спричинили збитки комунальному підприємству на зазначену суму.

В суді слідчий клопотав про доступ до банківських рахунків «СПМК-7» та «Чорноморгідробуд» в «Фінбанку», суд це клопотання задовольнив. Поки ще це єдине звернення поліції в цій справі, яке опубліковане в Єдиному держреєстрі судових рішень.

Директором КП «Міжнародний аеропорт Одеса» багато років є Михайло Крайтман.

ПП «СПМК-7», зареєстроване за адресою аеропорту, раніше називалось ПП «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса». Засновником є Володимир Колбасюк, а директором із листопада 2016 року – Євген Чіхічін. Минулого вересня та в лютому цього року комунальний аеропорт уклав з фірмою 33 угод про послуги з поточного ремонту місць стоянок на загальну суму 27,64 млн грн.

Колбасюк також володіє ТОВ «Транс Склад Сервіс» і ПП «Рефаін».

У 2015 році ПАТ «Фінбанк» одеського бізнесмена Олександра Грановського (не плутати з тезкою-нардепом з «Блоку Петра Порошенка») наймав [3] ПП «СПМК-7» для вивезення майна із приміщення у Києві по вул. Бориса Грінченка, 1А, оренду якого не продовжив Фонд держмайна. У суді щодо виселення та боргу з орендної плати фірма виступала третьою особою на стороні банку.

Власником ТОВ «Чорноморгідробуд» раніше була англійська «Тетрон трейдінг лімітед», яка до 2009 року також була [4] акціонером ВАТ «Одеський завод шампанських вин», коли ним володів Борис Кауфман – бізнес-партнер Грановського. Нині «Чорноморгідробуд» записане на Дмитра Галушку.

Грановський і Кауфман причетні [5] до «Одеса аеропорт Делопмент», яка разом з Одеською міськрадою в 2011 році утворила ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» для реконструкції комунального аеропорту. В цій спільній фірмі приватниками належало 75%, з боку міської влади внеском витупило майноо аеропорту.

Після Євромайдану у 2015 році Одеська міськрада виграла суд щодо повернення аеропорту в комунальну власність, але мер Одеси Геннадій Труханов пішов на мирову з інвесторами [6]. Після цього Національне антикорупційне бюро розпочало розслідування [7] за підозрою Труханова у змові з бізнесменами.

ТОВ «Укрдоллідер» було зареєстроване в Києві в жовтні 2016 року, засновниками є одесити Альберт Півак та Геннадій Спришевський. Останній також є співзасновником ТОВ «Техспецнаб». Також в Києві одеситами зареєстроване ТОВ «Укрбуд Трест», його засновниками вказані Вадим Алєєксєв та Володимир Скляров. Останній також співвласник ТОВ «МИР.», яка займається охоронною діяльністю.