Кіпріоти з орбіти Тарути відсудили 8,5 мільйонів у держпідприємства за непоставлене зерно
06.11.2016   //  

ТОВ «Торгова Аграрна Компанія» стягнуло 8,48 млн грн. з ДП «Дослідне господарство «Богунівська Еліта» Інституту сільського господарства Причорномор’я Національної академії аграрних наук. Про це свідчить постанова Одеського апеляційного господарського суду від 26 жовтня.

Компанія подала позов про стягнення із держпідприємства безпідставно отриманих коштів, оскільки неналежно виконувало контракт.

Йдеться про форвардний контракт 2011 року, за яким ДП зобов’язалося продати компанії озимі культури пшениці і ячменю врожаю 2012 року. Загальна кількість зерна – 4712 тонн.

На виконання договору «Торгова Аграрна Компанія» перерахувала 8,79 млн грн.

Однак держпідприємство поставило зерна тільки на 48 тис грн. Пізніше ДП повернуло компанії 170 тис грн. із перерахованих. Таким чином, заборгованість зменшилась до 8,48 млн грн.

У ході судового засідання зясовано, що з цієї суми тільки 6,96 млн грн. становили попередню оплату, решта 1,52 млн грн. були помилково перераховані.

У липні цього року Госпсуд Одеської області задовольнив позов частково і стягнув на користь «Торгової Аграрної Компанії» тільки 6,96 млн грн. попередньої оплати. Суд вирішив, що за наявності контракту решта 1,52 млн грн. не можуть вважатися безпідставно набутими.

Однак суд апеляційної інстанції з цим не погодився, оскільки в договорі зафіксовано, що ціна зерна – 7 млн грн. А тому 1,52 млн грн. не можуть бути віднесені до суми вартості контракту. Тому суд виніс рішення про стягнення всієї заявленої суми.

«Торгова Аграрна Компанія» зареєстрована на «Маракортіо Холдингз Лімітед». В українському реєстрі зазначено, що бенефіціар компанії відсутній.

Останнім часом ТОВ «Торгова аграрна компанія» спеціалізувалася на стягненні коштів через суд з державних підприємств, які відносяться до НАНУ.

«Торгову аграрну компанію» відносять до групи компаній «Украгропром», яку пов’язують з народним депутатом Сергієм Тарутою. Один із засновників ТОВ «ТД «Украгропром» – «Мілтора Холдінгз Лімітед», зареєстрована на Кіпрі у тому ж будинку й на тому ж поверсі, що й «Маракортіо Холдингз Лімітед».