Кіпріоти продовжують через суд стягувати з Академії наук мільйонні борги
20.05.2015   //  

Державне підприємство «Дослідне господарство «Соцземлеробство» Донецької держсільськогосподарської дослідної станції НАНУ» має сплатити 1,00 млн грн. боргу ТОВ «Торгова аграрна компанія» за поставлений товар.

Таке рішення 28 квітня 2015 року прийняв Господарський суд Запорізької області.

Суд встановив, що у вересні 2011 року між ТОВ «Торгова аграрна компанія” та ДП «ДГ Соцземлеробство» був укладений договір на постачання насіння на суму 1, 35 млн грн. За договором, держпідприємство мало розрахуватися протягом трьох днів після поставки товару та отримання рахунку-фактури, але після виконання фірмою робіт змогло заплатити тільки частину суми – 0,28 млн грн. Пізніше ДП повернуло фірмі товару на 66 тис грн.

Таким чином, загальний борг за поставлене насіння склав 1,00 млн грн.

Представники держпідприємства на суд не прийшли, а представник «Торгової аграрної компанії» представив суду документи, за якими боржник визнавав наявність боргу.

Нагадаємо, раніше ТОВ «Торгова аграрна компанія» добилася через суд стягнення боргу в 10, 65 млн грн. з іншого дослідного підприємства НАНУ –  ДП «ДГ Ізвестія» (Запорізька область).

Власником ТОВ «Торгова аграрна компанія» є кіпрська компанія «Маракортіо холдингз лімітед». Керівником фірми з березня 2015 року є Денис Любімов.

«Маракортіо холдингз лімітед» спеціалізується в Україні на вирощуванні сільгосппродукції та є власником низки профільних підприємств у Львівській області. Це ТОВ «Вінал Агро», ТОВ «Княжі лани», ТОВ «Зборівські лани». В останніх двох кіпріоти є співвласниками з французькою компанією «Агрофьюл Україна», яку заснував Шарль Вільгрен.