Кононенко задружився зі спецом Ставицького-Насалика, який опікується схемами розподілу продукції (додано)
29.09.2016   //  

(додано дані щодо сусідства Кононенка і Ігнащенка)

Серед зустрічаючих нардепа Ігоря Кононенко в аеропорту «Жуляни» був радник міністра енергетики Володимир Ігнащенко. Цю зустріч зафіксував у телепрограмі «Схеми» журналіст Михайло Ткач.

14494900_10154127399528710_5445466710467631560_n14492447_10154127399478710_4167336912066752863_n

Ігнащенко і Ставицький

Ігнащенко і Ставицький

Ігнащенко за часів Януковича був радником міністра екології Едуарда Ставицького і тоді відповідав за укладення угод розподілу продукції з переможцями конкурсів з видобутку сланцевого газу на Олеській та Юзівській, якими стали компанії Shell та Chevron. Тоді за ініціативою української влади до схеми було введено фірму «СПК-геосервіс», який мало перепадати 10% від видобутку. Ігнащенко публічно захищав цю схему.

Нині Ігнащенко є радником міністра енергетики Насалика. За даними народного депутата Вікторі Войціцької, Ігнащенко 29 вересня має проводити перше засідання робочої групи з вивчення законності процедури відбору інвестора для Юзівського проекту. Ним нещодавно було обрано нідерландську компанію «Юзгаз». Вона була створена напередодні конкурс і записана на люксембургський фонд «Emerstone Energy». Така схема передбачає повну анонімність справжніх власників фонду, який отримав у розпорядження найбільше родовище сланцевого газу в Україні.

Обрання «Юзгазу» комісією, у якій більшість складали представники Блоку Петра Порошенка викликала скандал. У результаті було призначено розслідування, яке і куруватиме Ігнащенко, який за оцінкою Войціцької «відомий своїми “ринковими та прозорими” підходами в залученні інвесторів через договір про розподіл продукції за часів Януковича».

Окрім цього Войціцька відмітила спільність інтересів Ігнащенка і Кононенка по пере поділу ринку видобутку газу.

За її словами, Ігнащенко нині виступає за те, що державна компанія «Укргазвидобування» має віддати свої найперспективніші родовища в Договір про розподіл продукції.

У свою чергу «саме пан Кононенко вже більше року намагається провести через парламент законопроект про Договір про розподіл продукції», вказує Войціцька.

Нардеп відмічає, що ініціатива Кононенка про те, що «одна зі сторін договору може віддавати державі її частку не продукцією, а грошима» спрямована на «доїння» державного «Укргазвидобування». Бо саме таку схему «ефективно застосовували в договорах про спільну діяльність такі одіозні фігури як Оніщенко, який тепер переховується в Лондоні», вказує Войціцька.

«Зрозуміло лише одне: після підняття цін на газ, УГВ стала занадто привабливим активом, і для “відрізання” ласого шматка застосовуються всі можливі ресурси, з шаф виймаються нафталінові “радники”, а парламент намагаються використати задля легалізації чергових схем “порятунку власного видобутку”», – відмітила Вікторія Войціцька, секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Ігнащенко і Кононенко входять до числа засновників ОСББ «Рейтар» по вул. Рейтарська, 41 у Києві.

Співзасновниками ОСББ також виступають Андрій Александров, Людмила Зелінська, Юрій Карпенко, Оксана Немировська, Ліна Новик, Марина Пурік та кіпрська фірма «Cubero Trading Limited».

Юрія Карпенко раніше зараховували до складу «київської сімки» разом з групою бізнесменів та політиків – Григорієм і Ігорем Суркісами, Віктором Медведчуком, Богданом Гунським, Валентином Згурським та Юрієм Ляхом.

У свою чергу після того, як президентом України став Петро Порошенко, його бізнес-партнера Ігоря Кононенка і Григорія Суркіса неофіційно почали називати пов’язаними гравцями на ринку електроенергетики.