«Укроборонпромівець», звільнений за «аморальне» селфі в НАБУ, відсудив зарплату по 6 тисяч гривень за день
27.09.2016   //  

Суд задовольнив позов Володимира Муцинова про поновлення його на посаді заступника директора дочірньої компанії «Укрспецекспорт» ДГЗТП «Спецтехноекспорт» та постановив виплатити йому середню зарплату за час вимушеного прогулу в сумі 0,35 млн грн.

Таке рішення ухвалив суддя Оболонського районного суду м. Києва Костянтин Васалатій.

З матеріалів судового засідання відомо, що 30 червня 2016 року т.в.о. директора «Спецтехноекспорт» Владислав Бельбас підписав наказ про звільнення свого заступника. Причиною для звільнення було вказано порушення  ч. З ст. 41 «Кодексу законів про працю»: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

В позові Муцинов вказав, що на початку червня Національне антикорупційне бюро провело обшук в «Спецтехноекспорт» та вилучило низку речей і документів. Пізніше НАБУ повідомило, що держпідприємство може забрати частину вилученого, за яким і відправився заступник директора. Вийшовши з офісу НАБУ він сфотографувався на його фоні, тримаючи в руках раніш вилучену документацію та оргтехніку. Зображення селфі у судовому рішенні в держреєстрі не оприлюднено.

В.о. директора «Спецтехноекспорт» розцінив такі дії свого підлеглого як аморальні та 30 червня підписав наказ про його звільнення.

В своєму позові Муцинов заявив, що під час свого звільнення був у закордонному відрядженні, а тому не міг бути звільненим. Крім цього, перед звільненням не було проведено відповідне службове розслідування, а саме звільнення не було погоджене з керівником ДК «Укроборонпром».

Суд встановив, що час відрядження прирівнюється до звичайного робочого дня, а тому керівник має право звільнити працівника. Але суд не знайшов жодного аморального поступка позивача, тому задовольнив його позов про поновлення на посаді з 1 липня 2016 року.

Також суд задовольнив компенсацію Муцинову середньої заробітної плати за 54 дні вимушеного прогулу в розмірі 0,35 млн грн. За базову цифру для розрахунку компенсацію було взято денний заробіток в розмірі 6383,87 грн.

Нагадаємо, на початку червня НАБУ провело обшуки в «Укрспецтехноекспорт», підозрюючи посадових осіб підприємства в причетності до схем з відмивання коштів від експортних контрактів через фіктивні посередницькі структури.

Одним з епізодів цього кримінального провадження є підозра про закупівлю ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» у «Fuerteventura Inter LP» фіктивних агентських послуг на суму майже $1,95 млн при постачанні патронів до Об’єднаних Арабських Еміратів. За даними ЗМІ, обшуки в «Спецтехноекспорт» також були пов’язані з контрактом про постачання в Індію обладнання для винищувачів Су-30 МКІ. Вартість цього контракту – понад $10 млн.

ЗМІ стверджують, що звільнення Муцинова вимагав перший заступник секретаря РНБО, голова Держслужби експортного контролю зброї Олег Гладковський (Свинарчук) – бізнес-партнер президента Петра Порошенко. Причиною вимоги стало викладене в соціальній мережі ступником директора «Спецтехноекспорт» фото, де він в вестибюлі центрального офісу НАБУ тримав в руках вилучені при обшуку речі на, які були повернуті в результаті переговорів керівництва САП та СНБО.

Володимир Муцинов в Верховній Раді 7-8 скликання був помічником народного депутата Олександра Пресмана, який раніше входив до фракції Партії регіонів, а нині є членом депгрупи «Партія «Відродження», яку очолює Віталій Хомутиннік.

З березня 2016 року ДГЗТП «Спецтехноекспорт» очолює Павло Олексійович Барбул. Олексій Барбул в 2010 році очолював Управління дорожнього господарства Одеської міськради, а потім був заступником начальника. До цього, в 2009-2010 роках він був засновником ПП «Київшляхбуд», яке останніми роками виграє коштовні тендери в Києві на ремонт доріг. Зараз засновниками цього підприємства є  вірґінська фірма «Соєр і Брантон ЛТД». На цей же офшор і депутата Одеської міськради Юрія Шумахера від партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова зареєстроване ТОВ «Інвестиційна група «Рост» Олександра Жукова (у стані припинення).