Прокуратура розслідує схеми ремонту ліфтів в Сумах фірмами директора комунального підприємства
05.09.2016   //  

Прокуратура підозрює посадовців Департаменту інфраструктури міста Сумської міськради у зловживанні службовим становищем на користь ТОВ «Міськсумиліфт» та  ТОВ «СКС Консалд», що призвело до привласнення коштів бюджету в особливо великих розмірах.

Про це стало відомо з ухвали Зарічного районного суду м. Суми.

З матеріалів слідства відомо, що в 2015 році Департамент уклав з чотирма підприємствами угоди на встановлення 85 диспетчерських систем в ліфтах. Найбільшу кількість замовлень отримало ТОВ «Міськсумиліфт» – 73 шт. На виконання договорів вона закупила 89 системи марки «СЕА скул» у ТОВ «СКС Консалд» по ціні 7,02 тис грн./шт (без ПДВ). Перед цим 200 штук диспетчерських систем продавець купив у ТОВ «СЕА Електротехніка».

В ході досудового розслідування було встановлено, що господарські операції між «СКС Консалд» та «СЕА Електротехніка» можуть містити ознаки фіктивності. Наприклад, за договором «СКС Консалд» в якості підрядника встановлювало обладнання в ліфти в Вишневому, Харкові та Запоріжжі. На виконання підряду фірма замовила роботи у ТОВ «Альпіна Гранд». Але остання, за даними слідчих, взагалі господарської роботи не веде. Крім того, «СКС Консалд» перерахувало в якості оплати за роботи цій фірмі 0,36 млн грн, але насправді кошти були переведені на рахунок зовсім іншого підприємства – ТОВ «Деспегар».

Щоб перевірити роботи «СКС Консалд» з ремонту ліфтів прокуратура звернулася до суду з клопотанням про доступ до журналів обліку комунальних установ, які відповідають за ліфтове господарство. Суд ці клопотання задовольнив.

Інших подробиць справи прокуратура в своїх клопотаннях не розкриває, хоча зверталася до суду більше 30 разів.

За даними порталу публічних фінансів  «Є-Дата», з 1 вересня 2015 року ТОВ «Міськсумиліфт» отримало від Департаменту інфраструктури міста на роботи з обслуговування ліфтів 3,59 млн грн. «Вісник державних закупівель» не містить інформації про тендери на ці роботи.

«Міськсумиліфт» сьогодні зареєстровано на мешканку села Деркачівка Недригайлівського району на Сумщині Тетяну Гребенюк. З 2015 року керівником фірми є Вадим Загулін. В рамках розслідування цієї кримінальної справи прокуратура зверталася до суду з клопотанням взяття його під варту. Але суд спочатку помістив Загуліна під домашній арешт, а 29 серпня йому замінили запобіжний захід на особисте зобов’язання.

До призначення керівником «Міськсумиліфт» Загуліна фірму очолював Євгеній Скоробагатський. З 2015 року він є начальником КП «Сумитеплоенергоцентраль», а також депутатом Сумської міськради від ВО «Батьківщина». До цієї ж політ сили належить і мер Сум Олександр Лисенко.

Скоробагатський є співзасновником іншого фігуранта розслідування – ТОВ «СКС Консалд», його молодшим бізнес-партнером тут є керівник фірми Олександр Сиса.

Раніше екс-мер Сум Генадій Мінаєв звернувся до прокуратури зі звинувачуванням в корупції мера Сум Лисенка та Скоробатського. В зверненні він вказав, що після призначення Скоробагатського тимчасовим керівником КП «Сумижитло», той на цій посаді уклав угоди з «Міськсумиліфт».

Бенефіціаром ТОВ «СЕА Електротехніка» вказаний Ехрам Салахов.