Ахметов допоміг януковичевському «Донбасенерго» вибити з держави півмільярда
15.10.2015   //  

ахметов януковичСуд зобов’язав ДП «Енергоринок» перерахувати 537,91 млн грн. ПАТ «Донбасенерго» за поставлену електроенергію. Про це свідчать рішення Господарського суду м.Києва від 23 і 28 вересня.

Йдеться про кошти, які були нараховані, але не проплачені державним «Енергоринком». Зокрема 302,85 млн грн. за період 18.02.2015- 24.03.2015, а також 235,07 млн грн. за квітень цього року.

18 лютого НКРЕКП прийняла постанову про нездійснення платежів виробникам електроенергії, чиї потужності розташовані на непідконтрольній державі Україна території.

Але 16 березня Донецький окружний адмінсуд за позовом «ДТЕК Східенерго» Ріната Ахметова визнав постанову НКРЕКП від 18 лютого протиправною і вирішив, що вона не може бути підставою для неперерахування коштів. Суд виходив з того, що згідно з постановою Кабміну, перед внесенням змін до алгоритму оптового ринку електричної енергії НКРЕКП має провести експертизу щодо можливих наслідків та економічної доцільності таких змін. А докази проведення цієї експертизи відсутні.

Тільки у травні Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою з 1 травня «Енергоринок» не купує і не оплачує електроенергію з неконтрольованої території. Всю заборгованість, накопичену до 1 травня «Енергоринок» зобов’язали погасити.

Бенефіціаром ПАТ «Донбасенерго» з часткою 60,7% акцій є Ігор Гуменюк, ще 25% належить державі. У цьому році Генпрокуратура програла суди по поверненню у держвласність контрольного пакету «Донбасенерго».

Реальним власником «Донбасенерго» ЗМІ називають не Гуменюка, а Олександра Януковича. Цю думку підтвердив і голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Нагадаємо, на Гуменюка деякий час було записано ТОВ «Танталіт», яке хазяйнувало у «Межигір’ї» Віктора Януковича.

За цією ж схемою в «Енергоринку» відсудило 11,12 млн грн. ТОВ «Вітряний Парк Лутугинський», співвласницею якого є Олена Близнюк, невістка екс-міністра ЖКГ, екс-нардепа від Партії регіонів Анатолія Близнюка.