Батальйон «Дніпро», рейдерство Коломойського і недовіра частини українців
29.12.2014   //  

На Півдні, Сході України та Донбасі найбільше людей вважає, що добровольчі батальйони – це приватні армії олігархів, патріоти, до яких долучились кримінальні елементи, та потенційна загроза для влади у якості організаторів перевороту. У цих же регіонах найменша довіра до добровольчих батальйонів.

64728d3d-59d4-478b-aa0b-814691acfe04_329 зн

Про це свідчать дані соціологічного опитування, оприлюднені «Дзеркалом тижня».

Звісно, що дякувати за цей результат треба в першу чергу російській пропаганді, яка малює українських добровольців людожерами, і це дуже підходить проросійським мешканцям України.

Але імідж батальйонам створюють не лише бойові зведення з зони АТО, але і суто внутрішні події. Ось три випадки, коли у бізнесово-рейдерських історіях вигулькувала назва, мабуть, найвідомішого батальйону «Дніпро», сформованого молитвами та грішми Ігоря Коломойського. Усі ці випадки трапились саме на Сході, Півдні та Донбасі, де більше всього не довіряють батальйонам, зформованим з людей, які з тих чи інших причин не пішли воювати у регулярну армію.

«Робінгудське» захоплення шахти «Краснолиманська» Гуменюка-Кузяри

Комбат "Дніпра" Юрій Береза пояснює шахтарям, чому у них змінився директор.

Комбат “Дніпра” Юрій Береза пояснює шахтарям, чому у них змінився директор.

На початку вересня бійці батальйону «Дніпро-1» зі зброєю завели на держпідприємство «Краснолиманська» нового керівника Костянтина Кисельова. Його чотири роки тому було звільнено звідси і зараз він поновився у посаді за рішенням дніпропетровського суду.

Командир батальйону «Дніпро-1» Юрій Береза пояснив участь своїх бійців наявністю у нього документів про те, що гроші «Краснолиманської» нібито використовувались для фінансування тероризму.

За даними Кисельова, приблизно 370 млн грн. було виведено з держпідприємства «Краснолиманська» на однойменне ТОВ, яке працювало на потужностях державної шахти.

ТОВ «Краснолиманське» раніше контролювали номінальний власник фірми «Танталіт» (утримувала «Межигір’я») та «Донбасенерго» Ігор Гуменюк та Сергій Кузяра, який за часів президента Віктора Януковича був радником міністра енергетики та вуглепрому. А останнім часом Кузяру називають одним з потенційних постачальників донецько-російського вугілля в Україну.

 «Державницьке» видворення менеджерів Фірташа з Вільногірського комбінату

Ой, сюрприз!

Ой, сюрприз!

Вільногірський гірничо-металургійний комбінат вже давно за копійки був відданий в оренду групі Дмитра Фірташа, аби він міг дешево отримувати сировину для свого Запорізького титано-магнієвого заводу. Нова влада вирішила не подовжувати цю оренду і повернути державі ГМК, розташований у Дніпропетровський області.

Сайт «Подробності» з фірташівського медіа-холдингу повідомив, що наприкінці вересня на територію ГМК «увірвалась сотня невідомих», «у деяких нападників – нашивки батальйону «Дніпро».

Губернатор Дніпропетровщини Коломойський заявив, що йому цей комбінат ні до чого. Однак держпідприємство, яке відтепер управляє Вільногірським ГМК і ще одним відібраним у Фірташа Іршанським ГЗК, очолив Руслан Журило, який раніше працював у структурах «Привату». При цьому Іршанський ГЗК продовжив поставки ільменітової сировини на «Кримський титан» Фірташа, так само як і Вільногірський комбінат продовжив відвантаження на Запоріжжя.

«Законний» вивіз бензину Курченка з Одеського нафтопереробного заводу

Невідомий з автоматом прикриває вивезення бензина з ОНПЗ.

Невідомий з автоматом прикриває вивезення бензина з ОНПЗ.

Бійці батальйону «Дніпро» захопили Одеський нафтопереробний завод, повідомив 26 грудня генеральний директор підприємства Василь Пономаренко виданню Корреспондент.net (входить в холдінг УМХ з кооперативу Курченка).

За його словами, вранці бійці зажадали в охорони підприємства надати ключі від воріт і доступ до шлагбауму підприємства. «Після відмови співробітників НПЗ бійці скрутили охорону, відкрили ворота, передали нам лист від слідчого Жуковської про те, щоб ми надали людей для сприяння в зливі нафтопродуктів», – розповів Пономаренко.

На ОНПЗ підігнали три бензовози, гендиректор заводу звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням провести перевірку на предмет того, чи законно перебувають на території НПЗ бійці батальйону Дніпро.

У Штабі нацоборони Одеської області спростували причетність бійців батальйону «Дніпро-1» до подій на ОНПЗ. У міліції також заявили про відсутність «Дніпра-1» у Одесі.

За даними «Oilnews», серед цих бензовозів є автопоїзд «КийТрансОйл», що використовувся при вивезенні палива з бази «Роснефти» у Василькові Київської області у жовтні. Тоді вивезення здійснювалось під приводом рішення суду Одеської області. Там губернатором є Ігор Палиця, екс-менеджер групи «Приват».

ОНПЗ раніше належав кооперативу Сергія Курченка, а зараз російському банку ВТБ.

Як випливає з оприлюднених записів розмов Коломойського і Курченка, відносини між ними ускладнилися внаслідок відмови дніпропетровського губернатора визнати борг перед фірмами Курченка у розмірі 70 млн за поставлену нафту. Менеджмент НПЗ звинувачує групу «Приват» у спробі рейдерського захоплення підприємства, а також у захопленні Херсонського нафтоперевалочного комплексу.

Чекаємо продовження.

Блог від: Юрій Ніколов