Верховний Суд затягує повернення Києву «Замку барона»
03.10.2014   //  
Акція на підтримку «Замку барона» у 2011 році http://ua-archi.livejournal.com/13441.html

Акція на підтримку «Замку барона» у 2011 році . Фото звідси

Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій про визнання недійсним продажу нежилого приміщення площею 164,7 кв м на вул. Ярославів вал, 1 у Києві і відправив справу на новий розгляд. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 9 вересня.

У грудні 2005 року Шевченківська рада у місті Києві включила це приміщення до переліку комунальних об’єктів, які підлягають приватизації. І у липні 2006 року воно було продане на аукціоні фізособі, яка у подальшому подарувала його іншій фізособі.

У 2012-2013 роках суди задовольнили позов столичної прокуратури, яка діяла в інтересах Київради і Головного управління охорони культурної спадщини КМДА. Вони визнали недійсними рішення Шевченківської ради та договір купівлі-продажу приміщення. Було встановлено, що будинок № 1 по вул. Ярославів вал з 1986 року є пам’ятником архітектури місцевого значення. При цьому у період з 23.02.2005 по 17.10.2008 існувала заборона приватизації пам’яток культурної спадщини.

Та Верховний Суд (Головуючий – Барбара В.П., судді: Балюк М.І., Берднік І.С., Гуль В.С., Жайворонок Т.Є., Шицький І.Б.) вважає, що на час прийняття рішення Шевченківської ради не існувало законодавчої заборони щодо включення приміщення на Ярославовому валу, 1 до переліку об’єктів, що підлягають приватизації.

Верховний Суд пояснює, що визнані за радянських часів пам’ятки історії та культури в незалежній Україні набувають такого статусу тільки із занесенням до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У лютому 2005 року було встановлено заборону на приватизацію пам’яток на період, поки цей реєстр буде сформовано. Водночас протягом шести місяців, починаючи з лютого 2005 року, Кабмін повинен був подати до Верховної Ради законопроект про затвердження переліку пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації. Та Кабмін цей проект у встановлений строк не подав, а отже нежиле приміщення площею 164,7 кв м на вул. Ярославів вал, 1 не набуло статусу пам’ятки.

Верховний Суд скасував постанову Вищого госпсуду від 11 лютого 2013 року і передав справу на новий касаційний розгляд.

Нагадаємо, будівля на вул. Ярославів вал, 1 відома також як замок барона Штейнгеля. Усі приміщення у будинку протягом 1998-2006 років викупив екс-депутат Київради Олександр Лойфенфельд. З 2009 року «замок барона» виставлений на продаж.

Цей будинок був споруджений протягом 1896-98 рр. Архітектор не встановлений. Дослідники припускають, що автором проекту міг бути архітектор М.М.Добачевський. Будинок розташований в історичному центрі Києва на території «міста Ярослава», поблизу «Золотих воріт».

Раніше у приміщенні на вул. Ярославів Вал, 1 розміщувався музей архітектурної кераміки «Національного заповідника «Софія Київська».