Попри обіцянки “приватівців” Аваков таки переплатить 20% ПДВ за бронежилети Коломойського. Чи ні? (додано)
11.08.2014   //  

154652 авіас

(додано “додаткову інформацію” про плани зменшення ціни)

Міністерство внутрішніх справ України 8 серпня остаточно уклало угоди з ТОВ «ВТФ «Авіас» на постачання бронежилетів та шоломів на загальну суму 55,32 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Йдеться про 2 000 бронежилетів 5 класу захисту. Загалом партія обійдеться в 36,77 млн грн., ціна одного жилету склала 18 387 грн. Окрім того за 18,55 млн грн. замовлено 6 тисяч шоломів для захисту від куль по 3 090 грн./шт.

Оприлюднені дані свідчать, що ПДВ так і не було виключено з ціни закупівлі. Відтак замовник зайво сплатив 20%, оскільки ще у червні постачання військових обладунків було звільнено від сплати ПДВ та мита.

Нагадаємо, МВС вирішило закупити польські бронежилети та каски фірми «Maskpol». Тоді виникла домовленість з групою «Приват», що їх компанія виступить посередником. Оскільки поляки вимагали швидку оплату, а МВС не могло цього зробити.

Відтак «Авіас» уклав угоду з «Maskpol», оплатив поставку, і в Україні продав їх МВС за ціною, ідентичною закупівельній.

Однак поки тривало оформлення тендерної документації в Україні змінилось законодавство – військові обладунки було дозволено імпортувати в Україну без ПДВ та мита.

Представники «Авіасу» звернули на це увагу після опублікування інформації про акцепт їх пропозиції і пообіцяли, що насправді бронежилети й шоломи обійдуться дешевше на 20 відсотків.

«Та сума, яка опублікована у Віснику, зазначена з урахуванням ПДВ, а ми ПДВ не платили. Ми попали під закон про зняття мит на ввезення такої продукції. Тобто ми не розмитнили продукцію до тих пір, поки президент не підписав закон про звільнення від ПДВ. Тому там опублікована некоректна ціна, вона насправді нижча на 20% ПДВ», – повідомили у “Авіасі”.

Також за інформацією представника «Авіаса», відповідальний за закупівлю від МВС Сергій Чеботар зв’язувався з компанією «із проханням перепідписати документи з більш низькою ціною за мінусом ПДВ».

Однак зрештою ціна так і не була зменшена.

Разом з тим у розділі «додаткова інформація» у оголошенні про результати закупівлі бронежилетів станом на 11 серпня є наступне повідомлення: «Відповідно до ч. 5 ст. 40 Закону будуть внесені зміни в істотні умови договору про закупівлю в частині зменшення суми договору до 30584029,36 грн.»

В оголошенні про закупівлю касок тепер є наступна інформація: “Відповідно до ч. 5 ст. 40 Закону ціна договору буде зменшена до 15449168,56 грн.”