МВС за посередництва Коломойського купило бронежилети, вилучені з резерву польського Міноборони (документи)
31.07.2014   //  

Польським бронежилетам і шоломам надали перевагу над українськими через комплектацію, а «Авіас» Коломойського обрали постачальником за швидкість поставки. Про це повідомила прес-служба МВС.

Оголосивши про закупівлю засобів індивідуального захисту, МВС отримало дві пропозиції: від ТОВ «НВП «Темп-3000» і ТОВ «ВКФ «Авіас».

«Темп» пропонував поставити дешевші бронежилети «Корсар» власного виробництва за ціною 8 000 грн за одиницю і шоломи за ціною 2 600 грн. «Авіас» пропонував дорожчі бронежилети KWM (клас захисту V) за ціною 18 387,19 грн і захисні шоломи за ціною 3 090,86 грн. (все виробництва польської фірми Przedsiębiorstwo Sprzętu Ochronnego «Maskpol» s.a.).

Прес-служба МВС повідомила, що ці бронежилети та каски для поставки в Україну були з дозволу НАТО вилучені з резервного фонду Міністерства оборони Польщі

При виборі постачальника, зазначають в МВС, відомство керувалося якісними характеристиками та умовами постачання.

Польські бронежилети укомплектовані кевларовими щитками, які прикривають зони нижньої частини спини, паху, боків, плечей. В комплект входять натільна сорочка, сумка і розвантажувальний жилет, всі аксесуари – знімні і можуть бути розміщені на бронежилеті з урахуванням індивідуальних потреб бійця. Шоломи цього ж виробника дають захист на шию і плечі, укомплектовані системою м’якого кріплення, захисним чохлом і внутрішньою шапочкою з натуральної бавовни.

Українські бронежилети й шоломи таких доповнень не мають.

«Авіас» надав повний пакет документів і заявив про готовність здійснити поставку упродовж 7-10 днів з моменту підписання договору.

«Темп-3000» надав протокол випробувань на інший тип бронежилета, відмінний від того, який був заявлений до поставки. Також фірма не надала сертифікат відповідності якості продукції. Терміни поставки продукції «Темп» вказати не зміг.

Таким чином постачальником було обрано «Авіас», який для здійснення закупівлі у польського виробника надав в розпорядження МВС свої оборотні кошти. Комплекти індивідуального захисту були поставлені для потреб Нацгвардії за ціною виробника.

Заступник Коломойського по Дніпропетровськый ОДА Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook оприлюднив копії договорів між «Авіасом» і польською фірмою «Maskpol». Згідно з цими договорами, закупівельна ціна за одиницю на бронежилети складала € 1 100, а на шоломи – €185, тобто по курсу НБУ – близько 18 тис грн. і близько 3 тис грн. відповідно.

Нагадаємо, 18 липня МВС акцептувало пропозиції ТОВ «ВКФ «Авіас» на постачання бронежилетів та касок на загальну суму 55,32 млн грн. Згідно з даними «ВДЗ» акцептована ціна склала 18 387 грн. за бронежилет і 3 090 грн. за шолом. Разом з тим «Авіас» заявив, що ціну буде знижено, оскільки в неї помилково було враховане ПДВ, яке при закупівлі цих товарів не платять.

Договори на постачання бронежилетів та касок

договор1-1 договор1-2 договор1-3

договор2-1 договор2-2 договор2-3