Печерський суд не посадив людей Галицького за хабарі і повернув їм вилучені мільйони
28.04.2014   //  

Прокуратура не довела отримання хабарів підлеглими екс-директора Держцентру зайнятості Володимира Галицького. Суд визнав їх винними лише у «незакінченому замаху на отримання неправомірної вигоди і пособництві в одержанні хабара». Про це свідчить вирок Печерського районного суду міста Києва від 2 квітня цього року.

Начальника фінансового управління Держцентру зайнятості було засуджено до двох років умовно, із позбавленням на цей час права займати високі посади. При цьому суд врахував позитивну характеристику за місцем реєстрації, низку хронічних захворювань, відсутність судимостей, а також щире каяття.

Начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення Держцентру зайнятості, секретар і водій теж отримали по два роки умовно.

Суд розглядав три епізоди з отриманням хабарів.

Начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення Держцентру зайнятості отримав, і він частково це визнав в суді, 227 тис грн. (23% від суми договору у 988,58 тис грн.) від директора ТОВ «Софт Блю» за те, що Галицький підписав договір із цією фірмою на впровадження комп’ютерної програми «Адміністрування єдиної бази об’єктів відділів капітального будівництва Державної служби зайнятості України». Зауважимо, що фірма була відібрана за процедурою закупівлі в одного учасника.

Інші два епізоди стосуються програми виділення коштів на створення нових робочих місць для забезпечення зайнятості населення вугледобувних регіонів. У 2011 році на це було спрямовано 360 млн грн. загалом на шість областей, зокрема, 172,16 млн грн. на Донецьку і 14,84 млн грн. на Львівську.

Виявилося, що Донецька ОДА відібрала бізнес-плани на створення робочих місць на 263,83 млн грн., тобто перевищила суму, яку могла отримати область. Тому 17 фірм були виключені з програми. Між тим у програмі залишилося ТОВ НВК «Інтехсервіс», з якого начальник фінансового управління Держцентру зайнятості стягнув 346 тис грн. хабара (20% від суми договору). Саме у день отримання останньої частини цього хабара, 25 листопада 2011 року, посадовці Держцентру, у тому числі Галицький, були затримані працівниками СБУ.

Для отримання цих грошей начальник фінансового управління Держцентру зайнятості залучив свого знайомого – радника Голови правління «РД Банку». Директор «Інтехсервісу» приносив гроші у київське відділення цього банку на вул. Щорса і переказував їх на рахунок вигаданої особи. Тоді касирка передавала гроші раднику Голови правління, а той – начальнику фінансового управління Держцентру зайнятості, або людям, яких той присилав.

Ще один епізод стосувався хабара у розмірі 669 тис. грн. За даними досудового слідства, таку суму Галицькому і начальнику фінансового управління Держцентру зайнятості передали власники ТОВ «ТРТІ». Слідство встановило, що фірма виграла право отримати 3,5 млн грн. на створення 23 нових робочих місць у Львові. Однак гроші вони збиралися просто привласнити, не створюючи ніяких нових місць.

Кошти за програмою їм мала перераховувати Львівська міськрада, але вона цього не робила, оскільки фірма подала їй документи без кошторису. Тоді за допомогою свого знайомого – начальника фінансового управління Держцентру зайнятості, власник фірми замінив замовника по програмі – Львівську міськраду на Мостиську РДА. При цьому були підроблені документи: фірма залишалася прописана у Львові, а у документах вказали прописку у Мостиському районі.

Участь секретаря і водія Галицького у цих схемах зводилася до того, що вони переховували отримані гроші.

Суд не знайшов підтвердження того, що вказані посадовці Держцентру зайнятості отримували хабарі. Суд дійшов висновку, що вони не впливали на прийняття остаточного рішення по включенню фірм до програми по створенню нових робочих місць, або підписанню договору по комп’ютерній програмі, а тому передавати їм хабар за це не мало сенсу. Так само начальник фінансового управління Держцентру зайнятості нібито не міг використати своє службове становище і вплинути на заміну Львівської міськради на Мостиську РДА.

Суд не побачив підтверджень отримання-передачі хабарів і їх конкретних сум. Факт передачі хабарів, валюту і грошові суми суд назвав припущеннями слідчих, не підтверджених доказами. Зауважимо, що посадовці Держцентру розповідали суду, що позичали одне в одного великі суми, а потім їх віддавали.

Суд зняв арешт із двох ділянок площею 0,25 га і 0,1 га і будинку екс-начальника фінансового управління Держцентру зайнятості, і повернув йому швейцарський годинник «Rado» і мобільні телефони (iPhone 4G IMEI, Samsung CT-E1080W, Nokia-8800-e-1). Також суд повернув йому 26 тис грн. і $5 тис, що були вилучені зі службового кабінету, та 1,9 млн грн., 200 тис євро і 300 аглійських фунтів стерлінгів, що лежали у його банківській скриньці в банку «Південний».

Секретарці Галицького суд повернув $26553 і 10 тис грн., вилучених під час обшуку в квартирі, а також $43 тис і 1 тис грн., що були вилучені в службовому кабінеті.

Водію Галицького суд повернув $50 тис, що лежали у його банківській скриньці в банку «Південний», а також $1802, 1336 грн. і 1750 російських рублів, вилучених під час особистого обшуку. Суд також зняв арешт з автомобілів водія: два «Mitsubishi Lancer 2» 2007 р.в. і «Honda Accord» 2011 р.в., а також квартири і приватного будинку.

Про найбільш одіозні державні закупівлі Держцентру зайнятості, коли ним керував Володимир Галицький, читайте тут.