Авторитетний «регіонал» показав, як стягнути з армії 35 мільйонів, коли у неї немає грошей
18.12.2013   //  

Суд стягнув з Міністерства оборони 35,42 млн грн. заборгованості на користь ТОВ «Екоойл». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 5 грудня.

Ця сума є заборгованістю міністерства за договором від 16.05.2012, коли Міноборони закупило у фірми 36 862 тонн палива на загальну суму 76,91 млн грн., включно з вартістю вантажних робіт та транспортними витратами.

Виконуючи цей договір, фірма у період з 05.07.2012 по 18.12.2012 поставила міністерству бензин на загальну суму 76,16 млн грн. Міноборони оплатило лише 33,56 млн грн., у результаті чого виникла заборгованість у розмірі 42,60 млн грн. Після звернення «Екоойлу» до суду міністерство виплатило фірмі ще 7,18 млн грн., у результаті чого сума заборгованості зменшилася до 35,42 млн грн.

Суди усіх трьох інстанцій задовольнили позов фірми, виходячи з умов договору і факту підписання актів виконаних робіт. Як вказав суд, на момент подання позовної заяви строк оплати бензину настав.

При цьому суд назвав безпідставними посилання Міноборони на відсутність грошей, а також на пункт договору, у якому зазначено, що розрахунок проводиться за умови надходження бюджетних коштів на рахунок міністерства за відповідним кодом видатків. Як вказав суд, це положення договору передбачає саме порядок розрахунків. Між тим строки розрахунків визначені в межах 30 днів з дня надходження від фірми рахунку-фактури. Відтак, Міноборони має оплатити отриманий товар, а «питання фінансового забезпечення зобов’язань міністерства не є предметом даного спору».

До складу засновників донецького ТОВ «Екоойл» входять Сергій Тронь, Роман Аркалаєв та Нуруліслам Аркаллаєв, народний депутат від Партії регіонів, авторитетний бізнесмен та президент Федерації дзюдо Донецької області. Директором фірми є Денис Волобуєв.

Компанія «Екоойл» почала вигравати державні тендери в серпні 2011 року. З того часу фірма отримала підряди Міноборони та «Укрзалізниці» на постачання палива на загальну суму 1 056,16 млн грн.