Суд створив проблеми стриптиз-бару на території Чорноморського флоту Росії у Феодосії
06.09.2013   //  

Суд зобов’язав ПП «Срібний щіт» звільнити незаконно зайняті ним приміщення (стриптиз-клуб, бар, готель і т.д.) військового містечка №3 у Феодосії по вул. Руська, 2/вул. Галерейна, 6. Про це свідчить рішення Господарського суду АР Крим від 27 серпня.

Приміщення цього військового містечка з 1997 року орендує Міноборони Росії. У 1999 році військова частина №09882 уклала договір оренди приміщень з фірмою «Срібний щіт». При цьому додатковою угодою строк дії договору було продовжено до 17 вересня 2017 року.

Як вказав госпсуд, додаткова угода була укладена на строк більший, ніж була дія угоди між Україною і РФ про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України (28 травня 2017 року). А відповідно до тодішнього законодавства, строк надання майна в суборенду не може перевищувати терміну дії договору оренди.

Крім того, військова частина 09882 є військовим формуванням, а не юридичною особою, відповідно вона не могла бути стороною по договору оренди. Таким чином договір оренди і додаткова угода є недійсними, а фірма неправомірно використовує спірне майно.

Ця справа розглядалася судами неодноразово. У квітні цього року ВГСУ відправив справу на новий розгляд до госпсуду АРК.

ВГСУ, коли передавав справу на новий розгляд, вказав, що суди не визначили, чи відповідає перелік спірного майна тому, яке передавалося фірмі в оренду у 1999 році.

Так, відповідно до договору, фірма отримала в оренду нежитлове приміщення загальною площею 666,15 кв м, що розташоване на території 0,1 га по вул. Руській (Свердлова), 2 і просп. Айвазовського (Леніна), 17а. Хоча приміщення такої площі на території військового містечка немає.

Разом з тим, госпсуд навів дані Феодосійського БТІ від 15.07.2013, згідно з якими площа майна, яким користується «Срібний щіт», є більшою. Зокрема, площа будівель під №9, 10 і 11 була змінена у зв’язку з переплануванням. А будівля під №16 (літера «М») – самовільно збудована. У цих приміщеннях розміщуються готелі і кафе.

Засновницею ПП «Срібний щіт» була Марина Вігурська. При цьому протягом 1999-2011 рр. директором фірми був Олег Вігурський, який з 2010 року є депутатом Феодосійської міської ради від партії «Русское единство». Директором фірми є Ірина Федоренко, також член «Русского единства». Вона є директором готелю «У сестри» і кафе «Яцек», розташованих у приміщеннях військового містечка.

У березні цього року Вігурський заявив, що міськрада Феодосії присвоїла будівлі у центрі міста, які орендує ЧФ РФ.

У свою чергу заступник мера Феодосії Василь Ганиш заявив, що проведена у грудні 2012 року перевірка виявила, що жоден квадратний метр не використовується за призначенням – у приміщеннях розташовані аптека, бар, стриптиз-клуб, готель, магазин. При цьому, за його словами, «Срібний щит» не платить за оренду землі, а вартість оренди приміщень варто переглянути.