Влада Форосу не змогла примусити Григоришина платити підвищену оренду за 36 га
10.04.2013   //  

ТОВ «Югсевморсервіс» протягом трьох років не платило підвищеної оренди за 36,05 га землі у селі Санаторне поблизу Фороса у Криму. Програвши всі суди, воно придбало цю ділянку. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 2 квітня.

У 2007 році ТОВ «Югсевморсервіс»,  отримала в оренду на 49 років 35 гектарів із рекреаційних земель, а у 2008-му – ще 6,21 га на такий же строк. Тут воно побудувало дитячі табори, пансіонати санаторного типу, котеджі сімейного відпочинку, готелі.

У 2009 році Фороська селищна рада переглянула нормативну оцінку вартості земель і збільшила ставку орендної плати. Тепер замість 1,24 млн грн. на рік за оренду ділянки площею 35 га фірма мала платити 3,05 млн грн. за рік. Плата за оренду ділянок загальною площею 6,21 га зросла до 541 тис грн. на рік.

ТОВ «Югсевморсервіс» оскаржило це рішення Фороської селищної ради в суді. Протягом 2010-2011 років суди всіх інстанцій визнали рішення селищної ради правомірним.

Після відмови фірми у 2012 році підписати зміни до угод, які передбачали збільшення орендної плати, в суд вже подала Фороська селищна рада. На початку грудня вона виграла суд, а вже 26 грудня  – продала фірмі ділянки загальною площею 36,06 га.

Севастопольський апеляційний господарський суд і Вищий господарський суд України залишили рішення суду першої інстанції в силі. Однак  ВГСУ зазначив, що «з 26.12.2012 спірні договори є припиненими, а тому, не породжують для ТОВ «Югсевморсервіс» жодних обов’язків».

Власником ТОВ «Югсевморсервіс» є ТОВ «Компанія з управління активами «Глобус Ессет Менеджмент» та ТОВ «Апарель-Крим». Також з 2010 року по 2012 рік одним із власників ТОВ «Югсевморсервіс» була кіпрська компанія Energy Standard Real Estate Limited.

Власниками ТОВ «Апарель-Крим» є кіпрські компанії Energy Standard Real Estate Limited та Canemont Limited.

Власниками ТОВ «КУА «Глобус Ессет Менеджмент» є кіпрська Energy Standard Fund Management Limited та компанія «Херрера Корпорейшн» із Сейшельських островів.

Компанії Energy Standard Fund Management Limited та Energy Standard Real Estate Limited були створені для управління частиною активів «Енергетичного стандарту», що контролюється Костянтином Григоришиним.