Соратниця Табачника у 2012 році отримала на друк підручників близько 50 мільйонів
16.02.2013   //  

ТОВ «Видавничий дім «Освіта» у 2012 році дісталася майже третина всіх державних асигнувань на друк підручників – всього на ці цілі було виділено близько 150 млн грн. Про це пише Божена Столярчук у «Коментарях».

Директор і засновник «Видавничого дому «Освіта» Тамара Ткаченко не один рік оберталася в оточенні міністра Дмитра Табачника. Раніше вона керувала низкою державних видавничих підприємств, що перебувають у відомстві Міносвіти («Укрвидавполіграфія», Державне спеціалізоване видавництво «Освіта»).

Примітно, що у 2010 році Ткаченко заступилася за Табачника, на якого журналісти поклали відповідальність за зрив друку підручників для 10 класу. Вона тоді заявила, що у видавництва «Освіта», яке вона очолювала, просто закінчився папір.

У назві підприємства, яким нині керує Тамара Ткаченко, теж фігурує слово «освіта», тому продукцію ДСВ і ТОВ часто плутають.

Сам же «Видавничий дім «Освіта» заробив скандальну славу завдяки випуску спільно з Міносвіти недешевих «Індивідуальних комплектів для підготовки до ЗНО-2012». Цей проект був розцінений громадськістю як бізнес-ініціатива відомства Табачника.

Ще одне видавництво, яке користується привілейованим статусом у Міносвіти, – ТОВ «Генеза». Його колишній головний редактор Олександр Удод є зараз керівником держустанови «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти», яке замовляє серед іншого і друк підручників.

У 2012 році «Генеза» разом з «Освітою» вони видали третину зі списку найменувань підручників, які перемогли на всеукраїнському конкурсі рукописів навчальних посібників для 1-4 класів – «Освіта» – 13 позицій, «Генеза» – 20 позицій.

Привілейований статус цих видавництв зберігається і в нинішньому році. Фактично вони поділять між собою кошти на видання підручників для п’ятикласників.