Нова схема Табачника: 100-200 млн грн. на одній книжці для випускників
14.11.2011   //  

Міносвіти і Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) (керівник – екс-заступник міністра Ірина Зайцева) зробили спільний проект із видавництвом «Видавничий дім «Освіта»» із друкування і продажу “Індивідуальних комплектів для підготовки до ЗНО-2012”. Вартість книжки складе – 54 грн.

Про це пише у своїй статті для «Української правди»  народний депутат України Леся Оробець.

Про те, що випускники шкіл повинні користуватись саме цією книжкою йдеться в офіційному листі Ірини Зайцевої до регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Сам Центр не зможе отримати від оборудки жодного прибутку, оскільки є неприбутковою організацією. За попереднього керівника УЦОЯО Ігоря Лікарчука подібні матеріали готувалися без участі комерційних структур і розповсюджувалися на безоплатній основі

Окрім того, Оробець стверджує про те, що підготовка такого посібника входить в коло функціональних обов’язків центру, а відтак « пропонувати на комерційних засадах інтелектуальний товар, вироблений за кошти держави, вони не мають права – ні морального, ні юридичного. Адже власність на такий продукт відповідно до чинного законодавства має держава».

За підрахунками народного депутата видавництво зможе заробити на такому монопольному контракті від 100 до 200 мільйонів грн.

«А як і з ким отой дім збирається надалі ділитися доходами – на це запитання зможуть відповісти лише відповідні правоохоронні структури, до яких я офіційно звернулася як народний депутат»,- пише Оробець.