Президент Янукович особисто ініціював зміну закону, яка дозволила перевести державні фабрики на фірми Сашка Януковича
24.10.2012   //  

На початку вересня голова Фонду держмайна Олександр Рябченко заявив про старт приватизації п’яти збагачувальних фабрик у Донецькій області: «Червона зірка», «Комсомольська», «Узловська», «Україна» і «Росія». Однак ці підприємства вже контролюють структури, близькі до сина президента Олександра Януковича. Про це пише Катерина Каплюк в «Forbes.ua».

Ці фабрики ще з першої половини 2000-х років знаходились в оренді у структур, контрольованих асоціацією «Донбаський розрахунково-фінансовим центр» (ДРФЦ). В кінці травня 2012 року Асоціація ДРФЦ припинила свою діяльність, і її правонаступником стало ПАТ «ЦЗФ «Комсомольська». 74,18% акцій якого отримав орендар фабрик – ТОВ «ДРФЦ». Хоча в подібних випадках держава ділить акції навпіл з приватними інвесторами. Зміна контролю, судячи з усього, відбулась безкоштовно: шляхом простого перетворення компаній. По такому ж принципу були створені ПАО і на базі інших збагачувальних фабрик, вказаних вище.

Аналогічну схему ще недавно український суд вважав неприпустимою. В кінці серпня Господарський суд Херсонської області прийняв відповідне рішення по приватизації Херсонського заводу скляних виробів, внаслідок якого завод було повернуто державі.

Однак в ситуації з переведенням вуглезбагачувальних фабрик на структури Олександра Януковича законодавство вже дозволяло подібну схему.

Цього року в закон «Про управління об’єктами державної власності» було додано абзац, згідно з яким вимога залишати державі як мінімум 50-процентну частку не поширюється на випадки перетворень орендних підприємств у господарські товариства. Автором цієї поправки є безпосередньо президент Віктор Янукович. В Верховній Раді поправку президента 13 березня підтримали Партія регіонів, Народна партія і група «Реформи заради майбутнього». Рішення про створення ПАТ «ЦЗФ Комсомольська» було прийнято засновниками 12 березня – всього за день до внесення поправок в закон.

Головний офіс «Комсомольської» – не в Димитрові, де розташовується фабрика, а в будівлі ДРФЦ в Донецьку. Номер телефону «Комсомольської» в базі Міністерства юстиції закріплений також за підприємцем Андрієм Михайловичем Федоруком. Цей підприємець – нині голова Донецької облради. Раніше пан Федорук очолював компанію «МАКО», президент якої – Олександр Янукович. А в першій половині 2000-х був засновником ТОВ «ЦЗФ Узловская» – орендаря однією з збагачувальних фабрик орбіти ДРФЦ.

Міноритарним співвласником ТОВ «ДРФЦ» нині є Віталій Беляков. А контролює компанію офшор «Sarone Holdings Limited» з Британських Віргінських островів. У виписці, отриманої за допомогою OCCRP, зазначено, що «Sarone Holdings» зареєстрований компанією «Aleman, Cordero, Galindo & Lee Trust (BVI) Limited», а документи оформляв Блонделл Челленджер. У світі він відомий як один з юристів, причетних до відмивання грошей сім’єю Аугусто Піночета. В Україні Челленджер «засвітився» як засновник «Follberg Investment Limited» – одного з бенефіціарів майбутнього телевізійного монополіста, «Зеонбуду».