Донецький аеропорт купив на півмільярда керосину дорожчого, ніж в Росії, Європі та у Коломойського
30.01.2012   //  

КП «Міжнародний аеропорт Донецьк» 23 січня за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «ТНК-ВР коммерс» на придбання 40 тис тон палива для реактивних двигунів ТС-1 за 559,20 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Вартість придбаного авіакеросину склала 13 980 грн./т. Єдиним конкурентом відомої російської компанії на тендері було ТОВ «Юкойл» Юрія та Віктора Безлюдних зі статутним капіталом 11,8 тис грн. Їх пропозиція була на 2% дорожчою.

Ціна на керосин для донецького аеропорту більш ніж в півтора рази перевищує вартість палива для російських та європейських аеропортах, та майже на 20% дорожче від керосину «Укртатнафти» Ігоря Коломойського.

За даними «Делового авиационного портала», наприкінці 2011 року ціна керосину в московських аеропортах складала близько 28 тис рублів/тона, або 7500 грн./т.

В вересні експерти фіксували значне перевищення українських цін на керосин над європейськими. За даними «Oil news», авіапаливо в Європі тоді коштувало близько $1 тис/т, тоді як в Україні декларувались ціни понад $1,4 тис/т.

Директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн також вказував на різницю в ціні авіакеросину та дизпалива, собівартість виробництва яких майже однакова. Заводські ціни на дизпаливо «Укртатнафти» станом на вересень 2011 складали близько $1 тис/т, що відповідало європейським цінам. Зараз «Укртатнафта» декларує керосин ТС-1 по 12,1 тис грн.

Нагадаємо, різкий стрибок цін на керосин для донецького аеропорту відбувся рік тому.

В грудні 2010 року аеропорт «Донецьк» за результатами відкритих торгів уклав угоду з ТОВ «ТНК-ВР Коммерс» на придбання авіапалива по 8,2 тис грн./т. Через кілька днів угоду було розірвано, оскільки російська компанія повідомила про «неможливість виконання умов договору […] у зв’язку із значним підвищенням цін на ринку нафтопродуктів». Відразу після цього Міністерство економіки погодило аеропорту закупівлю палива у «ТНК-ВР Коммерс» по процедурі «у одного учасника» вже по 11 тис грн./л.

Після цього в квітні 2011 року донецький аеропорт провів ще один тендер на придбання керосину. Тоді його виграла «Паливно-заправна компанія «ТНК-Авіа» з ціною 13,40 тис грн./т.