Щербань розпродує свій хлібний бізнес, бо у нього проблеми з владою
30.11.2011   //  

Екс-губернатор Сумщини Володимир Щербань розлучається зі своїми малорентабельними хлібними підприємствами. Днями стало відомо про продаж Лебединського хлібзаводу, також на продаж виставлено Охтирський та Глухівський хлібокомбінати. Про це пишуть Ярослав Дмитренко і Вадим Стародубцев в «Діловій столиці».

18 листопада з наглядової ради ВАТ «Лебединський хлібзавод» було виведено щербанівські фірми «Бізнес-контроль» та «Стоквелл капітал». Останнф структура продала 93,5% акцій заводу лебединському підприємцю Олександру Марченко, який очолив правління заводу. Новим головою наглядової ради стала депутат Лебединської міськради від «Фронту змін» Алла Дементієнко.

Це не перша продаж Щербаня хлібного активу. В 2008 році його структура ТОВ «Юстіна-Інвест» продали народному депутату від Партії регіонів Віталію Хомутиннику 51% хлібзаводу в Конотопі.

Разом з тим, продаж лебединського заводу не є останньою. В жовтні на продаж також було виставлено Охтирський та Глухівський хлібокомбінати. За перше просять продавці просять $1,2 млн, за друге – $1 млн. Хоча кожне в них коштує не більше $500 тис.

За даними «ДС», розпродаж пояснюється не стільки низкою рентабельністю хлібзаводів, скільки проблемами з владою. Кілька місяців тому податкова милиція Сумської області порушила карну справу проти службових осіб Охтирського хлібокомбінату по факту ухиляння від податків в особливо великих розмірах.

Додатковим приводом для продажу може бути ситуація з «дочкою» ДАК «Хліб України» – Кролевецьким комбінатом хлібопродуктів. Ще в 2008 році воно ввійшло в процедуру банкротства, після чого комітет кредиторів очолила щербанівська структура «Хемікал інвест лімітед». Однак с тих пір справа не пішла далі розпорядження майном, а перехід до санації вважається неймовірним, оскільки Кролевецький КХП – одне з провідних підприємств України по виробництву сортової муки – входить в перелік стратегічних об’єктів, що не підлягають приватизації.

Від «Наших Грошей»

Син Володимира Щербаня народний депутат від Партії регіонів Артем Щербань цього року був призначений фінансовим директором «Укрнафти». За оцінками оглядачів, це призначення було ознакою того, що Ігор Коломойський був змушений допустити до контролю над фінансовими потоками «свого» держпідприємства представника влади аби не залишитись без контролю над підприємством взагалі.