Обгрунтування закупівлі томографа і прискорювача для Київського онкодиспансера
17.08.2011   //  

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ  ОХОРОНИ  ЗДОРОВЯ

КИЇВСЬКОЇ   ОБЛАСНОЇ  ДЕРЖАВНОЇ  АДМІНІСТРАЦІЇ

КЗ КОР ,,КИЇВСЬКИЙ   ОБЛАСНИЙ  ОНКОЛОГІЧНИЙ   ДИСПАНСЕР”

04107, м. Київ-107                                                                             гол. лікар тел. 483-11-23

вул. Багговутівська,1 зав. полікл.тел.483-37-64

вих.№ 16

від  10.06.2011

Обґрунтування

застосування процедури закупівлі в одного учасника

1.  Замовник:

1.1.Найменування: Комунальний заклад Київської обласної ради «Київський обласний онкологічний диспансер»

1.2. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ:      05492261

1.3. Місцезнаходження: 04107, м. Київ, вул. Багговутівська,1.

1.4. Посадова особа замовника, відповідальна  за  проведення закупівлі:

Мазніченко Ольга Анатоліївна, в.о.заступника головного лікаря з економіки, тел/факс (044) 483-37-67, е-mail:  root@kood.kiev.ua.

1.5.Головний розпорядник коштів або орган, до сфери управління якого належить замовник : Головне управління охорони здоров’я  Київської облдержадміністрації. Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ: 02012898.

1.6.Дата прийняття комітетом з конкурсних торгів замовника рішення про застосування процедури закупівлі в одного учасника:  09.06.2011

2.Джерело фінансування закупівлі:  кошти місцевого бюджету.

3.Інформація про предмет закупівлі:

3.1.Найменування предмета закупівлі: код  33.10.1   Устаткування медичне, хірургічне та ортопедичне (устаткування радіологічне).

3.2.Кількість товару, вид робіт та послуг:  1 комплект.

3.3.Місце поставки товарів, виконання робіт, надання послуг:  за адресою замовника.

3.4.Строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг:  червень- грудень 2011р.

4.Інформація про учасника процедури закупівлі:

4.1.Повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи:

ТОВ «Укрмед».

4.2. Ідентифікаційний код/ ідентифікаційний номер:     32663062

4.3. Місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи, телефон,     телефакс:  03057, м.Київ, вул.Довженко, буд.18, (044)-537-38-76, 455-63-98.

5. Умови застосування процедури закупівлі в одного учасника:   відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари, роботи чи послуги,  які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем),  за відсутності при цьому  альтернативи відповідно до частини другою статті 39 Закону України №2289-VІ.

6.Причини та обставини, якими керувався замовник під час обрання процедури закупівлі у одного учасника:

Населення Київської області складає більше 1,7 млн. мешканців. Київська область  має незадовільну екологічну ситуацію та радіаційне забруднення, що суттєво впливає на показники захворюваності населення. У Київській області кількість онкохворих щороку зростає на 6-7 тисяч і зараз у регіоні нараховується близько 36 тисяч хворих на рак. (більш детально див. п.1 Додатку до обґрунтування закупівлі у одного учасника (надалі Додаток)).

Радіологічний корпус Київського обласного онкологічного диспансеру потребує встановлення точної і якісної апаратури, можливості якої дозволяли б використовувати весь потенціал онкодиспансеру для лікування і діагностики пацієнтів згідно світових стандартів. Крім того, Київський обласний онкологічний диспансер є клінічною базою головної в Україні кафедри радіології КМАПО ім.П.Шупика МОЗ України, яка щороку складає й корегує плани підготовки кадрів вищої кваліфікації та проводить підвищення професійної освіти радіологів та радіотерапевтів України. Це також обумовлює важливість закупівлі та особливі вимоги до рівня та комплектації обладнання, яке має бути на найсучаснішому технологічному рівні, а комплектація також має забезпечувати проведення учбового процесу без переривання лікування пацієнтів.

Враховуючи висновки та критерії, приймаючи до уваги нагальну потребу у здійсненні закупівлі, виходячи з існуючих клінічних завдань (що стоять перед Київським обласним онкологічним диспансером), предметом закупівлі визначено: 33.10.11 Устаткування медичне, хірургічне та ортопедичне (устаткування радіологічне для Київського обласного онкологічного диспансеру – 1 комплект). Специфікація предмету закупівлі повинна включати: Високоенергетичний лінійний прискорювач для радіотерапії та радіохірургії з комплектом дозиметричного обладнання, набором фіксуючих пристроїв, системою планування радіотерапевтичного лікування та системою автоматизованого управління відділенням та Комп’ютерний томограф (не менше 16-ти зрізів) з великою апертурою гентрі, з лазерною системою та робочою станцією для симуляції радіотерапії (більш детально див. п.2 Додатку).

Досвід оснащення складних комплексних об’єктів (лікувальних установ онкологічного профілю) в Україні доводить, що використання принципу єдиного підрядника для постачання комплексу обладнання дозволить уникнути помилок та непередбачених фінансових витрат в процесі створення об’єкту, зменшити трудові та економічні витрати на керівництво проектом, монтаж та узгодження роботи всіх компонентів комплексу. Централізація контролю над проектом визначає відповідальність одного підрядника за його реалізацію. В подальшому, під час експлуатації комплексу, буде досягнута економія коштів за рахунок оптимальної побудови медичного процесу та за рахунок мінімізації ризиків неправильного лікування. Централізоване сервісне обслуговування теж є вагомим аргументом на користь реалізації проекту силами єдиного підрядника. Таким чином, закупівля єдиного комплекту обладнання є доцільною з точки зору економії бюджетних коштів при закупівлі та зменшення експлуатаційних витрат при подальшій експлуатації обладнання (більш детально див. п.3 Додатку).

Основні параметри, за якими оцінюється рівень Високоенергетичного лінійного прискорювача для радіотерапії та радіохірургії з комплектом дозиметричного обладнання, набором фіксуючих пристроїв, системою планування радіотерапевтичного лікування та системою автоматизованого управління відділенням:

– Кількість та значення енергії електронів та фотонів;

– Наявність спеціального стереотаксичного режиму з високою потужністю дози;

– Характеристики багатопелюсткового коліматора;

– Регульований розмір поля опромінення;

– Автоматичність позиціювання пацієнта;

– Особливості передавання зображення на плануючу систем;

– Наявність фіксуючих пристроїв, які застосовуються для забезпечення нерухомості хворого під час опромінення;

– Наявність конформної променевої терапії фотонами високих енергій та електронами;

– Променева терапія з модульованою інтенсивністю;

– Характеристики системи одержання кіловольтних рентгенівських зображень;

– Флюороскопічний режим комп’ютерної томографії в конічному пучку;

– Визначення положення хворого за допомогою зображень, отриманих безпосередньо під час променевої терапії (IGRT);

– Система для одержання електронного портального зображення в терапевтичному мегавольтному пучку фотонів (система портальної візуалізації);

– Синхронізація опромінення з дихальними рухами пацієнта;

– Ротаційна променева терапія з модульованою інтенсивністю за об’ємом;

– Стереотаксична променева терапія;

– Система планування дистанційної променевої терапії;

– Система верифікації та управління радіологічною інформацією;

– Набір для проведення клінічної дозиметрії (радіометр, фантом, система передачі інформації в плануючу систему для проведення планування);

– Набір обладнання для проведення стереотаксичного опромінення (більш детально див. п.4 Додатку).

Наявність та характеристики вищезазначених параметрів Високоенергетичного лінійного прискорювача для радіотерапії та радіохірургії з комплектом дозиметричного обладнання, набором фіксуючих пристроїв, системою планування радіотерапевтичного лікування та системою автоматизованого управління відділенням є вкрай важливими (більш детально див. п.5 Додатку).

Основні параметри, за якими оцінюється рівень Комп’ютерного томографа з великою апертурою гентрі, з лазерною системою та робочою станцією для симуляції радіотерапії:

– Кількість зрізів за один оберт гентрі;

– Ширина апертури гентрі комп’ютерного томографа (що має бути максимально наближена до діаметру обертання гентрі лінійного прискорювача);

– Синхронізація КТ-сканування з дихальними рухами пацієнта;

– Пласка індексована дека стола комп’ютерного томографа;

– Можливість проведення абсолютного маркування пухлин безпосередньо з консолі оператора;

– Наявність програмного пакету локалізації та сегментації пухлин на консолі комп’ютерного томографа та на додатковій робочій станції;

– Наявність додаткових програмних діагностичних інструментів;

– Можливість обміну даними між комп’ютерним томографом та системою планування лінійного прискорювача відповідно до стандарту обміну радіотерапевтичними даними DICOM RT;

– Наявність лазерної системи позиціонування пацієнта (більш детально див. п.6 Додатку).

Наявність та характеристики вищезазначених параметрів Комп’ютерного томографа з великою апертурою гентрі, з лазерною системою та робочою станцією для симуляції радіотерапії є вкрай важливими (більш детально див. п.7 Додатку).

Приймаючи до уваги клінічні аспекти (виходячи з існуючих клінічних завдань, що стоять перед Київським обласним онкологічним диспансером), враховуючи технічні та технологічні особливості обладнання та їх ефективність для діагностичного та лікувального процесу, ґрунтуючись на основних параметрах (за якими оцінюється рівень та ефективність обладнання), складові частини комплекту обладнання повинні обов’язково задовольняти певним технічним параметрам та комплектації, що визначені в Медико-технічних вимогах до Високоенергетичного лінійного прискорювача для радіотерапії та радіохірургії з комплектом дозиметричного обладнання, набором фіксуючих пристроїв, системою планування радіотерапевтичного лікування та системою автоматизованого управління відділенням та Комп’ютерного томографа з великою апертурою гентрі, з лазерною системою та робочою станцією для симуляції радіотерапії (більш детально див. п.8, п.п.8.1, п.п.8.2, п.п.8.3  Додатку)

При дослідженні можливості постачання обладнання різних виробників враховувались зазначені медико-клінічні завдання до обладнання, експлуатаційні вимоги, новітність медичних технологій, зазначені вимоги до комплектації (для забезпечення на найвищому рівні лікування пацієнтів та забезпечення учбового процесу), умови існуючих приміщень радіологічного корпусу, наявність досвіду використання обладнання, досвіду його постачання в Україну та його сервісного обслуговування.

В Україні відсутні вітчизняні виробники необхідного обладнання. Таким чином можлива закупівля лише імпортного обладнання у офіційних представників (дистриб’юторів) заводів-виробників (більш детально див. п.п.9.1 Додатку).

На даний час в Україні зареєстровані  та дозволені до застосування у медичній практиці:

– Високоенергетичні лінійні прискорювачі для радіотерапії та радіохірургії виробництва компаній Elekta та Varian. Високоенергетичні лінійні прискорювачі виробництва Siemens на даний час не зареєстровані в Україні як вироби медичного призначення, що дозволені до застосування в медичній практиці;

– Комп’ютерні томографи (не менше 16-ти зрізів) з великою апертурою гентрі для планування та симуляції радіотерапії виробництва компаній

GE Medical Systems, Philips Medical Systems; Toshiba, Siemens (більш детально див. п.п.9.2 Додатку).

На сьогоднішній день в Україні пропонуються до постачання лінійні прискорювачі наступних виробників: Varian, Siemens, Elekta. При цьому за наявної інформації в лікувальних установах України є лінійні прискорювачі лише двох виробників: Varian – 12 апарати, Siemens – 3 апарати. Таким чином, в разі закупівлі Замовником лише одного лінійного прискорювача, доцільно передбачити можливість направлення пацієнтів до інших лікувальних установ, де встановлені лінійні прискорювачі з тим самим інтерфейсом та програмним забезпеченням, оскільки неможливо переривати процес багато-фракційної радіотерапії у випадках профілактики або сервісної зупинки прискорювача. Враховуючи це, а також досвід використання та досвід сервісного обслуговування, більші переваги з цієї точки зору мають прискорювачі  Varian та Siemens. Але Високоенергетичні лінійні прискорювачі виробництва Siemens на даний час не зареєстровані в Україні як вироби медичного призначення, що дозволені до застосування в медичній практиці. Крім того, згідно зазначених медико-клінічних та технічних завдань до обладнання повністю всім необхідним технічним параметрам до високоенергетичного лінійного прискорювача відповідає лише лінійний прискорювач моделі: «Trilogy» (виробництва Varian) (більш детально див. п.п.9.3 Додатку).

Згідно зазначених медико-клінічних та технічних завдань до обладнання повністю всім заявленим вимогам до комп’ютерного томографу (не менше 16-ти зрізів) з великою апертурою гентрі для планування та симуляції радіотерапії відповідає лише модель: «Brilliance CT Big Bore» (виробництва Philips) (більш детально див. п.п.9.4 Додатку).

Обладнанням, яке відповідає необхідним вищезазначеним характеристикам та комплектації, є прискорювач лінійний медичний Trilogy виробництва компанії Varian Medical Systems та рентгенівський комп’ютерний томограф Brilliance CT Big Bore виробництва компанії Philips Medical Systems. Вартість даного обладнання, згідно комерційної пропозиції ТОВ “Укрмед” (м. Київ, Україна) – авторизованого і ексклюзивного представника компаній Varian Medical Systems та Philips Medical Systems на території України станом на квітень-червень 2011р. на внутрішньому ринку України становить:

–        48 000 000,00 (сорок вісім мільйонів) грн./комплект. – Прискорювач лінійний медичний Trilogy;

12 000 000,00 (дванадцять мільйонів) грн./комплект. – Рентгенівський комп’ютерний томограф Brilliance CT Big Bore (більш детально див. п.п.9.5, п.п.9.6  Додатку).

Тільки ТОВ «Укрмед» має ексклюзивні права на постачання в Україну та сервісне обслуговування лінійних прискорювачів виробництва компанії Varian Medical Systems (більш детально див. п.п.9.7 Додатку).

Виключно ТОВ «Укрмед» має права на постачання в Україну та сервісне обслуговування комп’ютерних томографів виробництва компанії Philips Medical Systems (більш детально див. п.п.9.8 Додатку).

Повний комплект обладнання, який повністю відповідає всім медико-клінічним та технічним завданням та комплектації до комплекту обладнання для Київського обласного онкологічного диспансеру, може поставити лише ТОВ «Укрмед» (м.Київ) (більш детально див. п.п.9.9 Додатку).

Таким чином закупівля необхідного обладнання можлива лише у одного учасника з причини відсутності конкуренції (у тому числі з технічних причин) на товари, роботи чи послуги, які можуть бути поставлені, виконані чи надані тільки певним постачальником (виконавцем), за відсутності при цьому альтернативи (більш детально див. п.10 Додатку).

Приймаючи до уваги вищезазначене, на підставі частини другої Статті 39 Розділу VIII Закону України “Про здійснення державних закупівель” № 2289-VI, комісія з конкурсних торгів прийняла рішення провести закупівлю «33.10.11  Устаткування медичне, хірургічне та ортопедичне (устаткування радіологічне) – 1 комплект» за процедурою у одного учасника – ТОВ «Укрмед».

7.Перелік документів, що підтверджують наявність умов застосування процедури закупівлі:

1) Техніко-економічне обґрунтування закупівлі комплекту обладнання для Київського обласного онкологічного диспансеру, затверджене «18» січня 2011р. Головним управлінням охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації;

2) Розпорядження КМУ від 09.02.2011 за №98-р;

3) Лист Головного управлінням охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації від «16» березня 2011р. за №1-36-808;

4) Протокол засідання комісії з конкурсних торгів від «18» квітня 2011р.;

5) Лист Президента Українського товариства радіаційних онкологів, завідуючої науково-дослідного відділення радіаційної онкології Інституту Раку МОЗ України, доктора медичних наук, професора Іванкової В.С. від «25» травня 2011р. за №656;

6) Лист генерального директора ДУО „Політехмед” від «27» травня 2011р. за № 4/3-121;

7) Лист Президента Асоціації радіологів України, професора кафедри променевої діагностики Національної медичної академії післядипломної освіти ім.Шупика МОЗ України, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора медичних наук, професора Медведєва В.Є. від «30» травня 2011р. за №54;

8) Експертний висновок Київської Торгово-промислової Палати України від «09» червня 2011р. за № Ц-321;

9) Проект договору про закупівлю товарів за державні кошти;

10) Довіренність компанії Philips Medical Systems Nederland B.V. від «24» травня 2011р. за № ХВ506-110858;

11) Лист-довіреність компанії Varian Medical Systems International AG від «23» травня 2011р.;

12) Ліцензія ТОВ «Укрмед» Державного комітету ядерного регулювання України, серія ОВ №000760;

13) Статут ТОВ «Укрмед»;

14) Свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Укрмед» від 19.12.2003р., Серія А00 №324346.

15) Протокол засідання комітету з конкурсних торгів від «09» червня 2011р.;

16) Додаток до пункту 6 обґрунтування закупівлі в одного учасника.

В.о. заступника головного лікаря з економіки,

заступник голови комітету з конкурсних торгів                                      Мазніченко О.А.

контакт.тел.066-7045739