Януковичевський генпідрядник «Охматдиту» не зміг оскаржити ревізію, яка дала підстави для підозри у розтраті 28 мільйонів
04.11.2016   //  

Київський апеляційний адмінсуд відмовився визнати протиправними дії Державної фінансової інспекції України щодо проведення перевірки закупівель, здійснених генпідрядною організацією ТОВ «Укрпрофмед» у 2011-2014 рр за бюджетні кошти під час будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарня «Охматдит». Про це свідчить постанова від 25 жовтня.

У лютому-квітні 2016 року Головне слідче управління Національної поліції України організувало перевірку фірми «Укрпрофмед» з питань дотримання законодавства при здійсненні вказаних закупівель.

Для участі у перевірці поліція запросила представника ДФС, для чого був направлений заступник начальника відділу Департаменту інспектування у сфері послуг Державної фінансової інспекції України Василь Залеський.

За результатами перевірки Залеський 11 квітня склав довідку про результати участі у перевірці. У постанові відсутні деталі щодо неї.

Перевірка проводилася у межах кримінального провадження №12014100000000365, порушеного 18 лютого 2014 року за фактом зловживання службовим становищем посадовцями ДП «Укрмедпроектбуд», ТОВ «Укрпрофмед» та іншими особами, а також заволодіння бюджетними коштами. Слідчі вважають, що вказані службовці при закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для будівництва нового лікувально-діагностичного комплексу «Охматдиту» у самостійно визначених постачальників за явно завищеними цінами, незаконно заволоділи коштами держбюджету в розмірі понад 28 млн грн.

ТОВ «Укрпрофмед» звернулося до суду з вимогою визнати протиправними дії Держфінінспекції. Суд першої інстанції позов фірми задовольнив. Однак апеляційний суд з цим не погодився, скасувавши вказану постанову і відмовивши «Укрпрофмеду».

Апеляційний суд вказав, що правоохоронні органи мають право залучати спеціалістів до участі в перевірках, зокрема представників ДФС. Залеський діяв відповідно до ст. 71 КПК України та як окрема посадова особа. Він свого імені підписував довідку про результати участі у перевірці «Укрпрофмеду».

Компанія «Укрпрофмед», засновником якої зараз значиться Сергій Катрич, раніше була генпідрядником будівництва «Охматдиту», передаючи роботи на субпідряд ТОВ «Євроінвестрой» з групи Януковича.

У 2015 році тендер на добудову «Охматдиту» виграло ТОВ «Альтіс-констракшн» з групи Олександра Глімбовського – тестя голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.

Однак через рік цей підряд переграли і 213,40 млн грн. на добудову тепер має отримати ТОВ «Ріола-Модуль Лтд».