«Укрзалізниця» затвердила сенсаційні результати тендеру по скріпленням на третину мільярда – українцям дали частину підряду
19.01.2023   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» Укрзалізниці 18 січня оприлюднила протоколи про намір щодо укладення угод на постачання рейкових скріплень на 338 млн грн з низкою компаній, в тому числі і з українською. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Угоди планують укласти з наступними компаніями:

  • 83,27 млн грн – ТОВ «Західтрейдер» з українською продукцією «Корпорації КРТ» братів Дубневичів КПП-5.  Ціна за одиницю в різних лотах – 585 та 618 грн;
  • 207,92 млн грн – польський виробник «Plastwil Sp. z o.o.» з скріпленням SBW3.3  власного виробництва. Ціна за одиницю в різних лотах – від 585 до 614 грн;
  • 46,85 млн грн – ТОВ «Джи ес ай груп» зі скріпленнями SBS W 21-700 R65 від виробника «Schwihag AG» з Швейцарії. Ціна за одиницю – 677 грн.

Ці фірми виграли цінові аукціони з середньою знижкою більше 20%, що принесе Укрзалізниці 110 мільйонів гривень економії у порівнянні з очікуваною вартістю торгів 448 млн грн.

«Укрзалізниця» на початку торгів встановила дуже високі вимоги до скріплень, яким відповідала продукція світового виробника «Vossloh». Дилер цих представників був на торгах, та пропонував скріплення на  409 млн грн, тобто на 71 млн грн дорожче від переможців аукціонів.

Але після надання додаткових пояснень та документів «Укрзалізниця» вирішила, що продукція дешевших переможців також задовольняє вимогам замовника.

До поляків була претензія, що їхні скріплення мають притискну силу меншу від 20 кН, які вимагав замовник. Про це свідчив протокол випробування про зусилля 19,7 кН (скрін ліворуч). Але поляки надали нового листа про лабораторні випробування, що притискне зусилля становить вже 21,4 кН (скрін праворуч).

До скріплень Дубневичів була претензія, що вони не мають підтвердження того, що вони розраховані на швидкість поїздів до 200 км/год. Саме це і було тією вимогою Укрзалізниці, яка відсікала українських виробників. Бо в Україні немає залізниць і поїздів, розрахованих на таку швидкість. Відтак українські виробники ніколи і не робили такий товар, та не проводили відповідних випробувань скріплень. Але дилер Дубневичів надав листа, яким завірив УЗ, що їхні скріплення задовольняють цій вимозі. Також в техумови було внесено нові дані про те, що скріплення КПП-5 можуть витримати втричі більше брутто пропущеного вантажу та гарантійного напрацювання ніж раніше  – тепер це 300 млн тон.

Тепер Укрзалізниця має укласти угоди з визначеними переможцями.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»