Українська енергетика по ціні двох квартир Ахметова
31.01.2012   //  

Виявляється, що Ахметов скупив українську енергетику по ціні двох своїх лондонських квартир. Контрольні пакети акцій цієї зими коштували:

  • «Західенерго» – 1,93 млрд грн.
  • «Дніпроенерго» – 1,17 млрд грн.
  • «Київенерго» – 0,45 млрд грн.
  • «Донецькобленерго» – 0,47 млрд грн.

При цьому разом з повним контролем над «Західенерго» Ахметов отримав і контроль над Бурштинським енергоостровом, через який йде експорт електроенергії на Захід. Це той самий експорт, який Ахметов нещодавно отримав в свої руки, дякуючи чудесному збавленню від конкуренції в образі Жеваго.

Отже загальна ціна контролю над майже всією тепловою електрогенерацією України склала 4,02 млрд грн. (Залишились недобитими «Донбас-» та «Центренерго», та ще неформалізовано існуючий де-факто контроль над «Крименерго» та «Дніпробленерго».)

Комусь ця сума видається надзвичайно потужною, а тому нібито справедливою ціною. 4 020 000 000 гривень. В нулях справді можна ногу зламати.

А ось вам інша цифірь – 1 713 600 000. Теж очі розбігаються? Саме стільки гривень коштували Ахметову триповерховий пент-хаус в Лондоні з видом на Гайд-парк.

А вся придбана ним енергетика коштувала як дві квартири.

Я не округлюю цифри на користь своєї арифметики. Історія з придбанням апартаментів за неймовірні 136 мільйонів фунтів стерлінгів побачила світ божий рік тому (дякуємо англійським журналістам). У Ахметова були змушені визнати цей факт. Але повідомили, що квартиру купили ще в 2007 році яко інвестиційну нерухомість. А після цього вона нібито подорожчала на 20%. Тож саме ці 20 відсотків і піднімають ціну квартири до двох мільярдів, або рівно половини від вартості нових енергоактивів головного олігарха України.

Побічне спостереження. Ахметівці купували квартиру в 2007 році – на передкризовому піку світових цін на нерухомість. Зараз вони кажуть що квартира подорожчала ще. Однак відомо, що в усьому світі житло для людей подешевшало, бо люди не мають за що купувати. Тож варіанти два – або ріелтори Ахметова брешуть, аби не втратити обличчя (і в це я особисто не вірю, Рінат Леонідович вміє рахувати гроші, йому так запросто не втюхаєш щось втридорога), або ріелтори кажуть правду. І тоді стає очевидним – елітна нерухомість на відміну від звичайної прекрасно пережила кризу. Це є відображенням того, як пережили кризу різні шари суспільства в цивілізованому світі. Ті, хто і до кризи міг купити квартиру за 136 мільйонів фунтів, можуть купити її зараз вже за 160. А ті, хто до кризи не міг купити звичайну квартиру, не можуть купити її і зараз навіть за меншими цінами. Тобто під час світової кризи бідні стали біднішими, багаті – багатшими.

Блог від: Юрій Ніколов (ідея порівняння ціни енергетики і квартири Ахметова – Ігор Маскалевич)

Ахметівська квартира займає три горішні поверхи однієї з цих башен. В будинких пулезахисне скло, система вентляції здатна витримати газову атаку.