На боротьбу зі зловживаючими монополістами та картелями в держбюджеті на 2022 рік не виділили грошей
27.09.2021   //  

Антимонопольний комітет має боротися зі зловживаннями монополістів, найбільш шкідливі з яких належать саме олігархам. І здебільшого за кошти від таких монопольних зловживань олігархи далі фінансують свої телеканали, партійні проекти та корумпують чиновників.

Але на фінансування АМКУ на наступний рік виділили 317 млн. гривень. Порівняно з цьогорічним збільшили «аж» на 2% (на 7 мільйонів), що, м’яко кажучи, менше від поточного рівня інфляції в Україні. При цьому левова частина зростання приходиться саме на заробітну плату.

В той же час, одна з основних проблем відомства, що використовується олігархами для скасування рішень АМКУ в судах, так і залишається невирішеною. Це видатки на експертизу.

Так сталося, що більш ніж 10 років поспіль Антимонопольний комітет взагалі немає такої статті видатків, як експертиза. Через що призначити та замовити будь-яку експертизу або дослідження – не може. Зазначене активно використовується порушниками в судах під час оскарження санкцій АМКУ.

Суди, за клопотанням оштрафованих, призначають експертизи, які АМКУ не провів під час розслідування, та направляють їх в установи, де їх вже «чекають». Як наслідок, експерти дають висновки, що хоча і не стверджують, що порушення немає, але додають до розслідування нових «барв». Враховуючи, що до прийняття рішення про штраф АМКУ ці висновки не мав і не міг мати, це призводить до скасування рішень.

Аналогічно, немає коштів АМКУ і на програмне забезпечення, що могло б систематизувати інформацію про ринки та спростити апарату процес її збору та аналізу. І на проведення опитувань споживачів та контрагентів, без чого майже кожне розслідування недобросовісної конкуренції опиняється під ризиком судового скасування.

Про можливість, за прикладом західних колег, винаймати на аутсорс аналітиків під окремі кейси – взагалі мова не йде. Як і про гроші на створення та матеріальне забезпечення окремого структурного підрозділу, який мав би опікуватися конкуренцією на все більш наповнених впливовими гравцями нових технологічних ринках.

Отже, антимонопольного дива в 2022 році знов чекати не варто. І, схоже, для того, аби воно сталося, має пройти черговий президентський виборчий цикл.

Юлія Коробова, експертка «Ліги антитрасту»