У кошторис ремонту гуртожитку медуніверситету Богомольця за 52 млн запхали вікна по неймовірній ціні
11.04.2024   //  

КП «Київжитлоспецексплуатація» 28 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Енерго Інжиніринг» реставрацію нежитлової будівлі у Шевченківському районі Києва вартістю 51,71 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року в будівлі по вул. Трьохсвятительська, 4Г мають виконати демонтажні та загальнобудівельні роботи, влаштувати водопостачання, каналізацію, опалення, вентиляцію, електромережі та освітлення (в тому числі художнє освітлення фасадів), блискавкозахист, заземлення і системи протипожежного захисту, а також виконати благоустрій території.

Будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення – готель і входить до складу пам’ятки споруди колишнього Михайлівського монастиря. Триповерхову будівлю готелю звели у 1902-1903 роках, а у 1930 році ухвалили надбудову ще двох поверхів (верхній п’ятий поверх – мансардний). Нині там знаходиться гуртожиток медуніверситету імені О.О. Богомольця.

У підсумковій відомості ресурсів 6,47 млн грн відведено на металопластикові конструкції вікон по 10 110 грн/кв. м (тут і далі вказано ціни з ПДВ). Детальні характеристики невідомі.

Днями ДУ «Територіальне медичне об’єднання МВС України по місту Києву та Київській області» замовляло металопластикові вікна по 3 559 грн/кв. м, що майже втричі дешевше, а військова частина А0704 – по 3 340 грн/кв. м, що втричі дешевше. Також у прифронтовому Краматорську міськрада замовляла металопластикові віконні блоки для пошкодженого в результаті воєнних дій житлового будинку по 5 400 грн/кв. м, що майже вдвічі дешевше.

Ще 1,99 млн грн піде на цеглу старого зразка по 45 грн/шт. Характеристики невідомі, тому порівняти ціну з ринковими неможливо. «Епіцентр» продає рядову цеглу по 79 грн/шт.

Бітум Profi Baudicht 1K врахували по 402 грн/кг. Офіційний магазин «Remers» пропонує його по 185 грн/кг, а компанія «KDGroup» – зі знижкою по 187 грн/кг, тобто вдвічі дешевше.

Середньомісячна зарплата робітника при розряді робіт 3,8 становить 25 000 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії нижчий – 16 837 грн; середня зарплата за вакансіями на порталі «Work.ua» в Києві теж трохи нижча – 22 500 грн.

Договірна ціна тверда. Проект виконало ТОВ «Архітектурна ліга». Експертний звіт щодо проектної документації видало ТОВ «Інститут експертно-технічних рішень у будівництві».

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі в торгах треба було надати договір на аналогічні роботи за державні кошти, кошти державних підприємств, організацій тощо, та/або договір за предметом закупівлі, та/або договір, предметом якого є капітальний ремонт нежитлових приміщень. Ще вимагалася довідка про відсутність учасника у списку досвіду співпраці з контрагентами з негативною ознакою на сайті Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА.

КП «Київжитлоспецексплуатація» КМДА очолює Дмитро Ветоха, а уповноваженою особою із закупівель є Наталія Сидоренко.

Білоцерківською «Енерго Інжиніринг» Артема Максимова керує Інна Гончаренко. Артем Максимов також володіє ТОВ «Ей Ем Ві Інжиніринг» сам і ТОВ «Юкрейніен інжиніринг констракшн асоціейшн» разом із Сергієм Пилипенком та Олександром Тараненком. Крім того, він є керівником і співзасновником двох столичних громадських організацій «Спілка журналістів України» та «Еко-Україна» разом із Анею Барановською і Євгенієм Деркачем.

Усього з 2016 року фірма натендерила 288 млн грн, найбільше – в гуманітарного управління Городоцької міської ради Львівської області та нинішнього замовника. Ще вона була відома у якості субпідрядника ТОВ «Будівельно-реставраційна Фірма «Відродження» з реставрації будівлі Національного художнього музею України по вул. Грушевського, 6 у центрі Києва.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»