Оточення Шурми взялось за півмільярда на реконструкцію підстанцій «Укрзалізниці»
01.12.2023   //  

Консорціум «ЕДС-Плутон» у жовтні-листопаді за результатами тендерів отримав два підряди регіональних філій АТ «Українська залізниця» щодо реконструкції об’єктів загальною вартістю 510 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У жовтні «Південна залізниця» замовила консорціуму реконструкцію стаціонарної тягової підстанції на Харківщині, пошкодженої через воєнні дії, за 377 млн грн. Цей підряд включає проектування, тому локальні кошториси і підсумкову відомість ресурсів не опублікували, що не дозволяє порівняти ціни будматеріалів із ринковими на предмет можливого завищення.

У листопаді «Львівська залізниця» замовила консорціуму реконструкцію підстанції ПС 35 на Закарпатті за 133 млн грн. Із них на устаткування припадає 119 млн грн, або 90%.

У підсумковій відомості ресурсів найдорожчими виявились один комплект розподільчих пристроїв струму за 33,84 млн грн і два – по 12,25 млн грн (тут і далі ціни вказано з ПДВ).

Бетон В30 М400 крупністю заповнювача більше 40 мм коштує 4 344 грн/куб. м. Саме тут у стовпчиках вартості доставки і складських витрат стоять прочерки, що може означати або включення їх у відпускну ціну, або виробництво суміші на місці. Ужгородський виробник «ВС Бетон» у травні пропонував бетон В30 М400 по 3 500 грн/куб. м без доставки, а нині «Нашим грошам» підтвердили ціну 3 300 грн/куб. м без доставки. Це на третину дешевше, але без урахування доставки.

Ізолятори ПС-70Е коштують 348 грн. Це дешевше від цін у магазинах – 396442 грн. У інших замовників ціни теж вищі: у жовтні «Нафтогаз Тепло» замовляло такі по 486 грн, а «Укренерго» в вересні – аналогічні U70BS по 420 грн, причому з доставкою.

Прокат для армування класу А-ІІІ круглого та періодичного профілю діаметром 10-14 мм врахували по 46 770-47 190 грн/т. У вересні «Укренерго» оприлюднило ціни будівництва захисту підстанцій від «шахедів» по Україні: там арматурна сталь класу А-ІІІ періодичного профілю діаметром 20-22 мм була врахована по 36 570 грн/т. Тобто на чверть дешевше.

Кабель АСБл 3х95-10 коштує 1 292 грн/м. У жовтні АТ «Миколаївобленерго» замовило його по 979 грн/м без ПДВ, тобто з податком ціна становила б 1 175 грн/м, що трохи дешевше.

Роботи за обома контрактами мають виконати до кінця 2024 року. Консорціум отримав обидва підряди без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. «Південна залізниця» вимагала просто аналогічний за предметом закупівлі договір та довідки про матеріально-технічну базу і працівників, а «Львівська залізниця» – аналогічний договір на реконструкцію, капремонт, будівництво або технічне переоснащення ВРУ напругою не нижче 35 кВ або підстанції, якщо у складі є роботи по ВРУ напругою не нижче 35 кВ.

Ще для «Південної залізниці» потрібно було надати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки, декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці під час виконання таких робіт підвищеної небезпеки та ліцензію на виконання господарської діяльності з будівництва об’єктів. «Львівська залізниця» хотіла ліцензію, а також дозвіл або декларацію. Усюди передбачався перелік певних видів робіт.

Консорціум «ЕДС-Плутон» зі статутним капіталом 200 тис грн був зареєстрований 25 листопада 2022 року в селі Придніпровське на околиці Дніпра. Його учасниками є ТОВ «Плутон IC» і ТОВ «ЕДС-Інжиніринг». Він вперше отримав державні підряди. Натомість «ЕДС-Інжиніринг» із 2016 року натендерив 495 млн грн, а «Плутон IC» – 370 млн грн.

Дніпровською фірмою «ЕДС-Інжиніринг» зараз володіє та керує Олександр Запишний з Нікополя. Це бізнес-партнер Олега Шурми, брата заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми. Запишний та Олег Шурма є співвласниками ТОВ «Соларфілд-1».

Директором львівської «Плутон IC» є Євген Дмитрович Овсянікер, а засновником – Дмитро Юхимович Овсянікер із Запоріжжя. Останній володіє запорізьким ПрАТ «Плутон» разом із запорожцем Сергієм Сечиним і росіянином Володимиром Осіповим. Той є гендиректором і найбільшим акціонером російського виробника електрообладнання ЗАО «НПП Энергия».

Сечин і Дмитро Овсянікер володіють російським АО «ЭТК «Плутон». Раніше українське ПрАТ «Плутон» входило в групу «Плутон» із російським АТ «ЕТК «Плутон» та іншими.

Анна Сорока, «Наші гроші»