Позолочені куполи Софійського собору відреставрують за 79 мільйонів
01.11.2023   //  

Національний заповідник «Софія Київська» 30 жовтня за результатами тендеру замовив ТОВ «Металева покрівля Груп» реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору за 79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На «Прозорро» є купа звернень до Держаудитслужби щодо недоречності цієї закупівлі у воєнний час. Зокрема Спілка ветеранів війни написала що: «Армії не вистачає зброї та оснащення! Бюджетні кошти в першу чергу мають бути спрямовані на фінансування Сил оборони України! Ця закупівля недоречна, неефективне несвоєчасне необгрунтоване використання бюджетних коштів!».

У відповідь Національний заповідник «Софія Київська» повідомив, що «існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

«14 січня 2022 р. близько 23 години під час різкого погіршення погодних умов з поривами вітру за даними гідрометеослужби до 23-25 м/с (83 км/год) відбулося падіння хреста з південно-східного купола Софійського собору. На тлі накопичення військ російської федерації на кордонах України падіння хреста з Софійського собору було сприйняте громадськістю як недобрий знак, що віщував велику війну. Страшний день 24 лютого 2022 року Свята Софія зустріла без одного хреста… <> На сьогодні за рахунок меценатських коштів виготовлено 6 хрестів та заплановано укладення угоди на виготовлення центрального хреста також за рахунок меценатів…».

Також заповідник оприлюднив фотографії елементів куполу. Очевидно, що конструкції знаходяться у дуже незадовільному стані:

Роботи планують закінчити до кінця 2028 року. Джерелом фінансування вказано благодійні кошти і спеціальний фонд. На матеріальні ресурси припадає 53% вартості договору – 42 млн грн.

У підсумковій відомості ресурсів є шість хрестів без позолоти по ціні 121 тис грн (тут і далі ціни вказано із ПДВ) та хрест головного куполу без позолоти ціною 308 тис грн.

Більше половини всього кошторису, а саме 24 млн грн, відведено на сусальне золото. Воно оцінене у 13 027 грн за книжку. Однак розміри книжки та кількість листів у кошторисі не вказані. Відтак співставити з ринковою вартістю сусального золота неможливо.

На оліфу припадає майже 3 млн грн. Вона врахована в кошторисі по 265 грн/кг. В «Епіцентрі» оліфа продається по 128 грн/кг, що вдвічі дешевше.

Фірма отримала замовлення без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов. Для участі треба було відвідати місце виконання робіт для ознайомлення з об’ємом і умовами виконання робіт. За результатами огляду в період уточнень потрібно було скласти акт огляду об’єкта за підписом представників сторін. Інакше вважалося б, що учасник не має повної інформації про стан даного об’єкта, умови виконання робіт та можливі ускладнюючі фактори. Крім того, учасник, чия пропозиція була визнана найбільш економічно вигідною та розглядається, мав протягом двох робочих днів подати за адресою вул. Володимирська, буд. 24, м. Київ, 01001 розрахунок договірної ціни, приведеної у відповідності до показників результатів аукціону.

«Софію Київська» очолює Неля Куковальська, уповноваженою особою є Вадим Кириленко.

Фірмою «Металева покрівля Груп» володіє та керує киянин Денис Васильович Бондаренко, який також зареєстрований як ФОП і надає в оренду вантажні автомобілі. За однією адресою з фірмою в Калинівці зареєстроване ТОВ «Металева покрівля» Ігоря Васильовича Бондаренка. Останній також володіє київським ТОВ «Скандік Хаус» разом із Бондаренко Вікторією.

Дві фірми мають один сайт. Там вказано, що ТОВ «Металева Покрівля» – це покрівельне підприємство, створене в 2007 році на основі СПД Бондаренко (з 1992 року) для виконання всіх видів металевих покрівель. Фірма має у досвіді виконання покрівлі готелів «Велика Московська» (Одеса) та «Лейпциг-Марріот» (Київ), Донецького залізничного вокзалу, ЖК «Комфорт-Таун» (Київ), Хрестовоздвиженської церкви (Київ), ТРК «Республіка» (Київ), елітного ЖК «Наслєдіє Дерібаса» (Одеса), а також посольств Швейцарії та Естонії (Київ).

Раніше, у 2022 році «Металева покрівля Груп» отримала два підряди Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо поточного ремонту на суму 170 тис грн.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»