Кім пообіцяв знизити ціну труб в водогоні за 1 млрд і подякував «Нашим грошам» за аналіз (відео)
30.10.2023   //  

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім подякував виданню «Наші гроші» за аналіз закупівель по реконструкції водогону, в якому журналісти виявили суттєву переплату в декілька разів. Таку заяву він зробив в ході брифінгу 28 жовтня, повідомляє «НикВести».

На початку жовтня «Наші гроші» повідомили, що у тендерах на реконструкцію водогону в Миколаєві загальною вартістю до 1 млрд грн були завищені ціни будматеріалів. Наприклад, труби та пісок були дорожчими від ринкового рівня та інших тендерів у 2-3 рази. При цьому обладміністрація встановила у тендерах умови, які фактично примушували учасників торгів не знижувати ціни.

Одразу у відповідь на цей матеріал «Наших грошей» Віталій Кім заявив, що відзвітує за кожну витрачену копійку, та закликав «не вірити поганим новинам». А Департамент містобудування ОВА заявив, що тендерні ціни повністю відповідають дійсності.

Але через три тижні Кім підтвердив високі ціни у кошторисах:

«Я розібрався в цьому питанні. Ми проаналізували ринкові ціни. Що хочу зазначити: це проект на два роки, там не передбачені авансові платежі, не можна заплатити раніше, тільки по актам виконаних робіт. Порівнювали умовно труба з ізоляцією та без… Але я щиро дякую журналістам, тому що ми знайшли, що підрядник заклав в ціну інфляцію не тільки цього року, але й наступного. Це 30%, які не будуть оплачуватись, тому що оплата і закупівля проходитимуть цього року. Тобто я щиро дякую, ми дійсно це питання знайшли. Станом на зараз жодної копійки не було витрачено. Ми ще через ТПП отримуємо ринкові вартості, і в рамках ринкової вартості йдуть перемовини з постачальниками, щоб ні в кого не було питань. Поверх цього ми віддаємо свій аналіз ринку, щоб все було прозоро».

Станом на 30 жовтня у «Прозорро» відсутні додаткові угоди на зниження цін у відповідних закупівлях. «Наші гроші» прослідкують за виконанням обіцянки Віталія Кіма.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»