Почім турецькі куртки для військових?
27.08.2023   //  

Попри спроби Міністерства оборони України подати історію з закупівлею турецьких курток як щось близьке до ринкових реалій – це не так. Ось кілька прикладів того, що ціна 86 доларів за куртку – це супермаржинальна оборудка ціною в $30 мільйонів.

Ось куртка за 68 доларів у перерахунку з турецьких лір (курс – одна ліра коштує 3,8 цента).

 

Ось куртка за 67 доларів.

 

Ось куртка і штани за 55 доларів.

 

Ось куртка за 39 доларів.

Ще раз. Це все роздрібні ціни у Туреччині.

Саме звідти до нас тягнули куртки, які у турецькому інвойсі були оцінені у 29 доларів, але в українське Міноборони заправляли же папірець з ціною $86 за штуку.


Більше того. В Україні ті куртки з турецької поставки магічним чином вже викидали у продаж  OLX (нині вже продано) по ціні 1000 гривень за куртку, або 27 доларів. Тобто їх у нас намагались сплавити фактично по турецькій ціні.

І є одна гіпотеза чому так.

За даними «Наших грошей», з усієї поставки розміром 30 мільйонів доларів, куртки щонайменше на 9 мільйонів мали вагу меншу від 1,5 кілограма. Саме таку вагу вважає нормальною для зимових курток замміністра оборони Денис Шарапов (дивіться відео з засідання антикорупційного комітету Верховної Ради).

Можливо, у тому числі є і ті 50 тисяч курточок, які за словами Шарапова так і залишились лежати на складах, бо з якоїсь причини Міноборони не передало їх бійцям на фронт.

Можливо, якість цих курточок і відповідає ціні 27 доларів за штуку – риб’яче хутро, не призначене для української зими.

Можливо, ця якість відповідає висновку Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, який встановив, що «поставлені за договором №VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові не можуть використовуватись за своїм цільовим призначенням».

 

Блог від: Юрій Ніколов