«Енергоатом» замовив оцінку майна фігуранту справи про електронні майданчики Антона Яценка
19.07.2023   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 12 липня за результатами тендеру уклав договір з ТОВ «Оціночна компанія Аргумент» на оцінку необоротних активів держкомпанії на суму 36,10 млн грн без ПДВ (тому що наразі у фірми дія свідоцтва ПДВ призупинена). Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовлено оцінку необоротних активів «Енергоатому» для визначення розміру статутного капіталу для цілей бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності за МСФЗ.

Всього на тендер подалося три учасника: ТОВ «Консалтингова компанія «Увекон», ТОВ «Консалтингова компанія «Острів» та ТОВ «Оціночна компанія Аргумент».

На початку тендеру «Аргумент» звернувся до замовника з вимогою прибрати дискримінаційну по відношенню до більшості оціночних компаній вимогу щодо наявності серед штатних оцінювачів учасника принаймні одного оцінювача, який повинен мати чинний сертифікат (диплом) ACCA DipIFR та/або AICPA та/або ICAEW.

Дана вимога дозволяла прийняти участь у закупівлі лише консалтинговим (аудиторським) компаніям, які є частиною міжнародних консалтингових груп (Бейкер Тіллі, Делойт енд Туш, Ернст енд Янг, КПМГ тощо).

Замовник прийняв до уваги дану скаргу та зробив зміни до тендерної документації.

Після розгляду пропозиції «Оціночної компанії Аргумент», замовник відхилив її невідповідності в документах щодо виконання аналогічного договору.

«Аргумент» з цим не погодився і успішно оскаржив рішення «Енергоатому» в АМКУ. Відтак замовник був змушений повернути «Аргумент» на торги та укласти з ним угоду як з найдешевшим переможцем аукціону.

«Оціночна компанія Аргумент» не брала участі у тендерах у 2021 та 2022 роках, а в цьому році взяла перемогу тільки у «Енергоатома». На початку 2023 року фахівці «Аргументу» проводили оцінку 100% акцій АТ «Мотор Січ» для їх примусового відчуження на користь України.

Директором та головним бухгалтером «Оціночної компанії Аргумент» є Анна Мурзенко, власниками фірми є Сергій Фролов (28%), Юрій Ковальський (24%), Анна Мурзенко (24%) та Сергій Шевко (24%).

За даними Youcontrol «Оціночна компанії Аргумент» у 2019 році фігурувала у кримінальному провадженні № 42016000000004094. Це стосувалось відомої схеми електронних майданчиків, пов’язаних з оточенням народного депутата Антона Яценка. Група компаній ТОВ «Ві Ай Пі Департамент», ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», ТОВ «Акцепт Онлайн», ТОВ «Про закупівлі» з дозволу держави стали посередниками між продавцями квартир та базою даних, у які вносилась інформація про продаж нерухомості, і знімали за свої послуги гроші з українців.

В кримінальному провадженні йшлось про те, що вказані компанії, а також «Оціночна компанія аргумент», Департамент оцінки майна ФДМУ розробили схему розтрати державного майна України шляхом авторизації на ринку оцінювання електронних майданчиків, підконтрольних приватним суб`єктам господарської діяльності, для подальшого упровадження останніми схеми мінімізації оподаткування учасників оціночної діяльності, внаслідок чого державі спричинені збитки в особливо великих розмірах.

У період з 18.07.2018 по 02.09.2018 ТОВ «Оціночна компанія Аргумент» та ПП «Аргумент» з метою мінімізації оподаткування учасників угод підготовлено та внесено до вказаної бази звіти про оцінку з недостовірними характеристиками об’єктів оцінки, чим суттєво занижено їхню фактичну вартість. Через це державним бюджетом України недоотримано податкових платежів на суму 502 535 гривень, вважали слідчі.

Вироку по цьому провадженню немає і досі.

 

Анна Кислякова, «Школа аналітиків», Юрій Ніколов, «Наші гроші»