Маніпуляції Резнікова про яйця по 17 гривень
07.03.2023   //  

Через півтора місяці після скандалу з завищеними цінами на продукти харчування міністр оборони Олексій Резніков продовжив насаджувати наратив про те, що у ціні яєць 17 гривень – не все так однозначно. Ось цитата з інтерв’ю «Ліга.нет» від 6 березня:

«Я хочу попросити всіх, хто має критичне мислення, знайти першу публікацію про нібито яйця за 17 грн, роздрукувати форматом А3 сторінку додатка і надіслати мені обведене червоним маркером, де ви бачите, що штука – 17 грн. Ви там цього не знайдете. Тому міф про яйце за 17 грн залишається міфом».

Відповідаємо: ні, це не міф. Скоріш за все – клерки самого Резнікова у різних контрактах підписують назви колонок як їм заманеться. Але завжди пишуть, що яйця – у штуках.

Так, у першому оприлюдненому контракті з «Актив-компані» у шапочці таблиці справді написано «Ціна за кг». А у рядку напроти самих яєць – «шт».

Контракт з “Актив-компані”

Чому міноборонівці підписали контракт, де у шапочці кілограми? Можемо припустити, що це через банальну неуважність до деталей. Бо з усіх чотирьох сотень товарних позицій у цій таблиці лише яйця обліковуються поштучно. Всі інші – дають у кілограмах.

Підтвердженням цієї гіпотези про неуважність слугують і інші дані. Так, голова Антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна змогла отримати від Міноборони ще десяток інших харчових контрактів, укладених під час вторгнення. І у деяких з них в шапочках таблиць також були записано «ціна за кг». А у деяких було написано або просто «ціна», або «ціна за кг/шт»

Контракт з фірмою “Ректан”

Контракт з фірмою “Ок ленд фуд”

Отже, скоріш за все, військовики з різним рівнем уваги до строгості оформлення таблиць писали, як освіта на душу положила.

І тепер це дає можливість Резнікову тягнути дискусію у дискурс «не все так однозначно» для розмивання уваги громадян. «Якщо з 17 гривнями не все так ясно, то значить і всюди можуть бути фейки».

Реальною метою цих накидів з боку міністра є відволікання уваги людей від того, що в цих самих контрактах Міноборони були записані дикі ціни і на інші продукти. Наприклад, картопля по 22 гривні при магазинній ціні 7-8 гривень – це ще більша маржа, ніж на яйцях по 17 при магазинній ціні 7:

Контракт з “Актив-компані”

А для розвінчання «міфів» про яйця по 17 гривень міністр Резніков вже давно міг би зробити одну просту річ – оприлюднити фактичні накладні з військових частин за січень 2023 року. Але саме цієї простої речі міністр і не робить. І продовжує розносити постправду і маніпуляції. Гірше Трампа, чесне слово.

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»