Міноборони почало задирати контрактні ціни на харчі для солдатів ще восени 2022 року
16.02.2023   //  

Голова антикорупційного комітету Верховної Ради Анастасія Радіна нарешті вичавила з Міноборони документи по скандальним закупівлям харчів для солдатів за 2022 рік (див. документи у пдф). Через три тижні  після публікації контракту на 13 мільярдів гривень Міноборони нарешті дало ще кілька минулорічних каталогів з закупівель. Отримана інформація дала певне уявлення про те, коли в Міноборони почався крінж. Для наочності ми виокремили найходовіші продукти та співставили їх з даними державного Укрстату про середні ринкові ціни по країні на момент укладання кожного з контрактів Міноборони.

Цілком очевидний перший стрибок ціни на всі види харчів на початку березня. Тут свій вклад зробила і нервова напруга, і зміна логістики для багатьох військових частин. Солдатів почали перекидувати у нові місця дислокації, що мало додати певний відсоток до ціни товарів.

Ціни зменшились у квітні, коли рашистів вигнали з-під Києва та півночі України. Не по всім товарам ціни повернулись до ринкової норми. Але зробимо знижку на продовження проблем з логістикою. Хоча з цієї знижкою не погодяться прикордонники, які «примудрились» в розпал війни купувати такі самі харчі, які і Міноборони, з гуртовою знижкою по відношенню до роздрібних цін в магазинах.

Наступний стрибок маржі почався восени, коли ЗСУ героїчно зачистили від ворога Харківщину та Херсон. Мабуть у цей момент у деяких тиловиків Міністерства оборони трапилось «головокруженьє от успєхов» і вони вирішили, що перемога вже в кишені. Та наприкінці року навіть перевиконали план по маржі – розриву між контрактною і ринковою ціною продуктів. Як ви бачите, контрактні ціни на 2023 рік подекуди у рази перевищують ціни Укрстату, чого не було до вторгнення.

Тож тепер свою роботу мають виконати правоохоронні органи по відношенню до всіх представників Міноборони. Відомство Олексія Резнікова вже три тижні відмовляється показати накладні на поставку товарів безпосередньо на військові кухні. Ці документи є повноцінними доказами для кримінальних проваджень. І тоді українцям не доведеться вірити на слово, що за яйця платили по 17 гривень за одну штуку, а за картоплю у розпал сезону копання платили по 20 гривень за кіло.

І ще. Міноборони досі не показало контрактів на 2023 рік, у яких були нібито виправлені нібито технічні помилки.

Методологія побудови графіків

Це далеко не всі контракти Міноборони за 2022 рік. За даними «Наших грошей», їх мало б бути близько півсотні з різними постачальниками у різних регіонах у різні місяці. Однак на запит Радіної надіслали лише два десятки, при у частині надісланих файлів були відсутні дати угод та підписи з боку Міноборони. Ці файли ми не включали до аналізу.

На графіку відображені дані з таких каталогів (остачальник харчів і дата укладення контракту): Національний авіауніверститет 23.02.2022, КНУ ім. Шевченка 23.02.2022, «Військсервіс-Волонтер» 04.03.2022, «Преміум компані» 07.03.2022, «Нова-Постач» 7.03.2022, «Гарна страва» 17.03.2022,  «Армісет» 18.04.2022, «Архімагір» 09.08.2022, «Ок ленд фуд» 18.08.2022, «Ректан» 26.09.2022, «Актив компані» 24.11.2022, «Біосоіл» 24.11.2022.

До цих контрактів ми додали вже відомий каталог «Актив компані» з контракту, укладеного 23 грудня 2022 року на поставку харчів у 2023 році.

До даних з контрактів ми додали відомості державного Укрстату щодо середніх цін по Україні на дату укладення кожної з міноборонівських угод.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»