Дніпропетровщина витратила на ремонти доріг 1,9 млрд грн – у сумі це як усі інші близькі до фронту регіони
14.01.2023   //  

По видаткам на дороги Дніпропетровська область лідирує серед областей, дотичних до зони активних або можливих бойових дій. Про це пише Юлія Самаєва у «Дзеркалі тижня».

Бюджет щомісяця отримує  25 млрд грн від податків на доходи фізосіб. З них 10 млрд — це податки з грошового забезпечення, винагород та інших виплат військовослужбовцям. Та ПДФО з військових зараховуються до бюджетів тих регіонів, у яких дислокуються військові частини.

«Тобто дякуючи солдатам регіони не лише можуть спокійно жити і працювати, вони ще й фінансово почуваються значно краще. І куди ж ті «солдатські» податки ідуть? Ви вже знаєте відповідь, але деталізуємо», – пише «Дзеркало тижня».

Найбільше на асфальтування направила Дніпропетровська ОВА – 1,9 млрд грн. Це порівняно з сумою 2,2 млрд грн, яку витратили всі інші обладміністрації у цьому рейтингу. До нього включені 12 регіонів, дотичних до зони активних або можливих бойових дій (видатки Миколаївської обладміністрації з невідомих причин не відображаються у е-Дата, тому вона не врахована у графіку).

 «Аборигени при цьому зазначають, що реального ремонту в Дніпропетровській області потребували лише дві дорожні ділянки, і він точно не потягнув би на суму більше 300 млн грн. А місцеві ж пліткарі додають, що і Резніченко не потягнув би так багато грошей на ремонти, якби Зеленський не повірив у казочку, що області такі видатки на дороги потрібні, бо траси потребують розширення, щоб за потреби стати злітно-посадковими смугами», – пише «Дзеркало тижня».

У 2023 році фінансування місцевих бюджетів, передбачене державним кошторисом, становитиме 605 млрд грн. При цьому 2023 року подовжено норму щодо зарахування збільшеного нормативу ПДФО на рівні 64%. Також до місцевих бюджетів і надалі зараховуватиметься ПДФО з грошового забезпечення та інших виплат військовослужбовцям.

«І це правильно, бо саме децентралізація значною мірою забезпечила ту стійкість, яку демонструє українська економіка, зважаючи на втрати та витрати, пов’язані із війною. От тільки пріоритети у регіональних очільників усе ж мають змінитися раніше, ніж електорат покарає їх за них на чергових виборах. Бо якщо питанням безпеки нехтувати, то замість виборів можна отримати «рєфєрєндум». А якщо продовжувати красти — Майдан. Обирайте, панове», – вказує «Дзеркало тижня».

Підрахунки видатків на ремонт доріг спеціально для “Дзеркала тижня” зроблені “Нашими грошами” на даних системи “007”.

Юрій Ніколов, “Наші гроші”