Новий план «Великого будівництва» – тепер у вигляді високих цін на будівництво житла
21.07.2022   //  

Замголови Офісу президента Кирило Тимошенко 15 липня презентував (відео)  «Fast recovery plan» з логотипом «Великого будівництва» у шапочці.

І хоч формально це відбувалось «на засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України». Однак на загальному фото видно, що це відбувалось не при Зеленському, а при голові Офісу президента Андрію Єрмаку та за участі ідеолога Великого будівництва Юрія Голика.

Однак менше з тим, ось сама презентація. Весь файл у пдф тут. А ось те, що стосується будівництва нового житла на суму 43 мільярди гривень по всій неокупованій Україні:

Звертає на себе увагу однакова ціна собівартості будівництва житла у різних регіонах – 24 тисячі гривень. Що абсолютно неможливо. У різних регіонах різні відстані від постачальників будматеріалів, а логістика нині – дуже суттєва складова ціни. Та й ціни у різних виробників не однакові. Саме цими аргументами «великі будівельники» пояснювали різні ціни на асфальт, щебінь та інші будматеріали на тендерах Укравтодору.

Також різниця в регіональних цінах офіційно фіксується Мінрегіоном. Ось міністерькі Показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України станом на 1 січня 2022 року (документ тут), коли курс гривні був близько 27 за долар. Тоді було 500-600 доларів за квадратний метр (і точно з урахуванням ПДВ та всіх інших витрат, які будівельники вимушені нести у стосунках з державою):

Аж тепер бачимо загон під єдину лінійку.

Це може мати пояснення – собівартість 24 тисячі гривень є занадто високою, щоб мати ринкове пояснення. Тому всім розпорядникам коштів ультиматум – дамо гроші або на будівництво по проекту «Архіматики» (архітектурне бюро з офісами у Києві та Москві), або можеш по своєму проекту, але тільки по 24 тисячі гривень (крайня права колонка на скріні). Дешевше не можна.

А ось дорожче – буде обов’язково. Справа в тім, що ці 24 тис грн рахувались при меншому курсі. Юрій Голик так і сказав в інтерв’ю ще місяць назад:

«Коли валютний курс був 30 гривень за долар, ми підрахували, що базова вартість такого житла становила приблизно 800 доларів за квадратний метр, 24 тисячі гривень. І розрахунки кількох великих девелоперів підтверджували, що в цю ціну можна вкластися, отримавши на виході класний житловий комплекс. Зрозуміло, що остаточна розрахункова вартість може змінитися. Тому що, по-перше, курс долара зріусі напрацювання цієї програми враховуватимемо при спорудженні нового житла. с, по-друге, ми не розуміємо зараз логістики будівельних матеріалів, по-третє, будівництво в таких масштабах ще не велося. Тож реальну вартість, як мовиться, покаже життя. Та думаю, йдеться про цифри, близькі до тих, які я назвав. Ми розуміємо, що можна й «за розумні гроші» будувати так, щоб на виході отримати якісне комфортне житло».

Отже маємо мірило собівартості будівництва житла – 800 доларів за квадратний метр.

Попередні реакції людей, що мають стосунок до будівельної індустрії, можна узагальнити так: «Офігіти! А скільки з маржі треба відкотити? Якщо 20%, то я хочу в проект, мені все рівно залишиться крута рентабельність».

А те що буде дорожче – факт. Нацбанк прямо зараз може відпустити офіційний курс гривні. І відомий імпортер медичних товарів Олексій Давиденко 21 липня сказав, що імпорт подорожчає буквально цими днями. А за ним полетять вгору всі ціни.

Для гурманів також ще скріни – це про плани по викупу вже зведених квартир. Тут вони різняться в залежності від регіону, і є вже не тільки по 24 тисячі, а й по 18 тис.

Єдине що радує – це те, що це ще не розпил. Бо нема чого пиляти. Необхідні для цього будівництва 43 мільярди гривень, судячи зі слів Кирила Тимошенко на зборах у Єрмака, планують отримати від закордонних партнерів України на відбудову постраждалих регіонів. А вони, як відомо, до завершення бойових дій не горять давати нам купи мільярдів. Тим більш під такі фантастичні проекти.

І так, щоб ви розуміли. Ось ці 43 мільярди гривень – це всього на 38 тисяч квартир. Тоді як ми маємо мільйони(!) біженців та переселенців.

Тайтаке.

Блог від: Юрій Ніколов