Після повернення закупівель в «Прозорро» на аукціонах заощадили 10% від запланованих коштів
16.07.2022   //  

Василь Задворний, керівник ДП “Прозорро”

Уряд 24 червня прийняв зміни до постанови №169, які повернули обов’язкові закупівлі через Prozorro. Це вже допомогло зекономити 26 млн грн, повідомив «Дзеркалу тижня» гендиректор ДП «Прозорро» Василь Задворний.

«Завдяки публікації всіх закупівель, які не стосуються оборонки чи критичної інфраструктури, ми з вами зможемо стежити за тим, що і за якими цінами купує держава. Впевнений, уже сама необхідність публікувати закупівлі зможе зупинити чимало зловживань. А решта одразу стануть видимими для суспільства та органів контролю», – продовжує він.

Однак це рішення уряду наштовхнулося на нерозуміння з боку представників місцевого самоврядування, як таке, що ставить під загрозу обороноздатність країни та можливість проводити швидкі закупівлі для потреб нашого війська і нагальних потреб.

Задворний вважає, що підстав для хвилювання в місцевого самоврядування немає. У статті він наводить найбільш резонансні твердження місцевої влади  та пояснює, як можна врегулювати ці питання.

1. На Prozorro важко щось закуповувати через постійне підвищення цін на товари.

«Насправді для договорів, укладених за постановою №169, Кабмін зняв обмеження щодо підвищення цін у договорах не більш ніж на 10%. Тож замовники зможуть проводити закупівлі відповідно до актуальних ринкових умов, – а це особливо важливо для таких критично важливих товарів, як пальне та енергоносії», – відповідає гендиректор «Прозорро».

Такий підхід логічний в умовах воєнного стану, коли ціни нестабільні, їх зростання може перевищувати 10%, а отримати документ про коливання цін може бути проблемою.

2. Через проведення тендерів на Prozorro доведеться купувати найдешевші, а отже найменш якісні товари, роботи і послуги.

«Про це дивно чути, адже те, що ви закупите через Prozorro, безпосередньо залежить від ваших вимог у тендері. Крім того, у спрощених закупівлях вам ніхто не забороняє чітко зазначити, що ви хочете купити», – парує Задворний.

Так, переможцем тендеру на товар без жодних вимог, з дуже високою ймовірністю, стане постачальник найдешевшого саморобного товару. Але можна провести тендер на сертифікований товар із доведеною ефективністю, чітко вказавши, що саме потрібно.

3. Через необхідність проведення закупівель на Prozorro органам місцевого самоврядування доводиться вже зараз виселяти внутрішньо переміщених осіб зі шкіл та садочків.

«Питання розміщення ВПО та спорудження для них тимчасового житла – справді великий виклик для держави і місцевого самоврядування. Проте це жодним чином не пов’язано необхідністю проводити тендери на поточний ремонт перед початком навчального року», – додає посадовець.

Адміністрації можуть почати проведення тендеру вже зараз, але встановити дату виконання робіт наприкінці серпня. І переселенців не треба виселяти із дитсадочків та шкіл уже сьогодні.

Ефект від повернення закупівель на Prozorro можна спостерігати вже зараз, пише Задворний. За два тижні, що минули від запровадження нових правил, державні замовники з усієї України оголосили понад шість тисяч закупівель. У закупівлях, де відбувся аукціон, заощадили 26 млн грн – 10% від запланованих коштів.

Відновлення України вже почалося, і там, де це дозволяють обставини, держава має бути підзвітною суспільству, вважає автор. Втім, повернути той рівень прозорості, який був до 24 лютого, до закінчення війни не вдасться. А закупівлі для потреб оборони ще довго залишатимуться поза Prozorro.

«Але повністю втратити цю прозорість, одне з важливих досягнень українського суспільства після Революції Гідності, через вторгнення Росії – було б занадто великим подарунком нашому ворогу», – підсумовує Задворний.