У Пскові зупинився завод із сушіння ягід і фруктів, бо немає ні ягід, ні фреону, ні деталей
29.04.2022   //  

ПАТ «Айс Стім Рус» зупиняє виробництво на заводі «Сибірський гостинець» в особливій економічній зоні «Могліно» у Псковському районі. Причиною є санкції, заходи підтримки не підійшли, а кредитування недоступне. Про це повідомила «Псковська стрічка новин».

Менеджмент перевів співробітників у відпустку по простою, бо економічна ситуація вплинула на завод значно більше, ніж очікувалося.

«Безпрецедентний рівень санкційного тиску вже призвів до руйнування частини логістичних ланцюжків, вкрай важливих для нашої компанії, а часу і, найголовніше, засобів для оптимізації потрібно набагато більше через кон’юнктуру, що змінюється щодня. Незважаючи на високий рівень інвестицій, здійснених у минулому році, що виходять за початкові рамки проекту, на сьогоднішній день не вдалося скористатися жодним із заходів підтримки. Більшість із них або не застосовні до нас, або не для нас написані, а кредитування в принципі недоступне».

Компанія з 2015 року випускала ягоди та фрукти сублімаційного сушіння для сегменту B2B та B2C. Вони використовуються в харчовій промисловості для виробництва каш швидкого приготування, мюслі та сухих сніданків, чаю, кондитерських виробів тощо. У 2016 році почала будівництво виробничого комплексу в «Могліно». Продукцію робили під брендом «Сибірський гостинець». Цей виробничий комплекс є найбільшим у Росії.

Директором і найбільшим акціонером компанії є Дмитро Ходас. Він написав 11 березня на своїй сторінці в Інстаграмі, що Росія не має виробництва побутових приладів та речей у промисловій кількості – всі комплектуючі імпортні.

«Ми не вирощуємо фрукти та ягоди (навіть полуницю) у промислових обсягах для переробників. Ми не виробляємо фреон – газ, завдяки якому працює ваш холодильник. Ми не робимо в необхідних обсягах нічого, щоб зробити країну стратегічно незалежною».

За його словами, фреон для холодильників коштує на 1000% дорожче, ніж рік тому. Також на сьогодні неможливо провести сервісні роботи по багатьох позиціях технологічного обладнання через відсутність запчастин. На цьому тлі підприємця дивують люди, які обурюються відсутністю можливості оплати проїзду в іржавому тридцятирічному тролейбусі за допомогою технології Apple Pay.