В РФ почались затори на залізниці, покинуто 150 тисяч порожніх вагонів
14.04.2022   //  

«Зміна напрямків вантажних потоків, що викликано санкційними обмеженнями, кон’юнктура ринків, що швидко змінюється, створюють скупчення незатребуваного парку вагонів. В теперішній час на мережі ОАО «РЖД» більше 150 тис. порожніх вагонів простоюють без вантажних операцій. Це негативно впливає на експлуатаційну обстановку, затрудняє рух навантажених вагонів»,- цитує «Фонтанка» інформагентство ТАСС, яке опублікувало підготовлений Мінекономрозвитком та Мінтрансом РФ документ.

Тепер операторам  чиновники пропонують визначитися, який рухомий склад вони зможуть використовувати.

Також у РЖД запитали, чи зможе залізниця на безкоштовній основі надати компаніям місця для відстою вагонів. Там відповіли, що це призведе до мільярда збитків на рік.

В кінці березня апарат уряду доручив Мінтрансу, РЖД та профільній асоціації до 10 квітня надати пропозиції по евакуації незатребуваних вагонів, яка заважають руху вантажів. Перед цим спікер Совфеда Валентина Матвієнко запропонувала в якості нормалізації доставки державних вантажів передати всі вагони в управління РЖД.

Днями РЖД була визнана в стані дефолту  по одному з випусків євробондів, по якому вона не змогла розрахуватися через санкції.

Відмітимо, що російська армія для перекидання озброєння та солдатів на війні в Україні використовує в основному саме залізничні шляхи.