Пітерця штрафонули за синій одяг із жовтими написами «Путін крадій» і «Слава Україні»
04.04.2022   //  

Жителя Петербурга оштрафували на 30 тис рублів за пробіжку в парку в синій толстовці з жовтіми написами «Путин вор» і «Слава Украине». Про це повідомив місцевий Телеграм-канал «Ротонда», який створили колишні працівниці видань «Фонтанка» та «Комерсант».

Петербуржець Костянтин Надєїн 30 березня вийшов на пробіжку до парку Авіаторів у синій толстовці з жовтими написами «Путин вор» та «Слава Украине». Біля входу він помітив легкову машину Росгвардії з буквою Z на капоті, але не надав цьому значення. На середині пробіжки, як повідомив Надєїн «Ротонді», його наздогнали двоє росгвардійців.

За словами Надєїна, один із силовиків запитав: «Ви не знаєте, в якій країні перебуваєте?».

Петербуржець передягнув толстовку навиворіт, але його все одно відвезли до 29 відділу поліції, не дозволивши подзвонити сім’ї. Там на нього склали протокол за ч. 1 ст. 20.3.3 («дискредитація збройних сил Росії»). Суд оштрафував його на 30 тис рублів (10 304 грн.).

Надєїн каже, що в рапортах рос гвардійців було сказано, що поскаржилась на нього якась «бабуся»: «Сказала, що парком щодня бігає мужик, у нього на светрі жахливі написи».

У протоколі поліцейські написали, що Надєїн «робив пробіжку в громадському місці, діючи навмисне, з хуліганських мотивів і усвідомлено здійснив громадські дії, спрямовані на дискредитацію збройних сил РФ». За протоколом, толстовкою «у стилістиці, схожій на прапор України» він «демонстрував свою думку про спецоперацію і формував думку оточуючих». У парку під час пробіжки перебувало «не менше 10 громадян». Нею Надєїн, мовляв, намагався домогтись «підриву авторитету, іміджу та довіри до використання збройних сил РФ» та «дискредитував рішення верховного головнокомандувача» Путіна.